Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spadek cen indyków

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

W 2019 r. przeciętne ceny skupu żywca indyczego utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie. Od drugiej połowy grudnia 2019 r. obserwujemy tendencję spadkową.

Od początku roku ceny skupu maleją

Jak wynika z danych MRiRW, w pierwszym tygodniu 2020 r. przeciętna cena skupu indorów wyniosła 5,91 PLN/kg i była o 2,4% wyższa w relacji rocznej. W połowie lutego br. indory skupowano średnio po 5,69 PLN/kg, czyli o 0,3% drożej niż przed rokiem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Oznacza to, że od początku roku ceny skupu indorów obniżyły się o 3,7%.

Spadek cen na rynku indyków wynika między innymi ze wzrostu produkcji indyków w Polsce oraz grypy ptaków.

Polska jest największym producentem mięsa indyczego w UE. Według wstępnych danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. wielkość ubojów indyków w Polsce wyniosła blisko 353 tys. t, czyli o 1,6% więcej r/r. Biorąc pod uwagę liczbę ubitych ptaków – 36,3 mln sztuk - ten wzrost był nieco większy i wyniósł 2,1% w ujęciu rocznym.

Poprawa opłacalności chowu indyków zachęcała producentów do zwiększenia skali produkcji. Według danych GUS, wylęgi piskląt indyczych w okresie I-X 2019 r. wyniosły 26,96 mln sztuk, czyli o 11% więcej niż przed rokiem.

Wyniki handlowe uległy poprawie

Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. z Polski wyeksportowano 194,3 tys. t mięsa indyczego, co oznacza wzrost o 9% r/r. Większość, bo 85% wolumenu eksportu, trafiło na rynek unijny. Warto jednak zaznaczyć, że to eksport pozaunijny rozwijał się dynamicznie. Poza Wspólnotę sprzedano 29,4 tys. t tych produktów, czyli aż o 25,1% więcej niż przed rokiem.

Dynamiczny rozwój eksportu poza Unię Europejską

Rozwój eksportu poza UE napędzany był przez imponujący, bo blisko dziesięciokrotny (+982%), wzrost wolumenu wywozu produktów indyczych do Chin. Tym samym, Państwo Środka wskoczyło z 33 na 10 pozycję na liście importerów.

Proces zdobywania rynku chińskiego był długotrwały i wymagał spełnienia przez polskie przedsiębiorstwa restrykcyjnych warunków. Niestety w wyniku pojawienia się w Polsce ptasiej grypy sprzedaż na ten rynek została wstrzymana. Chiny są jednym z krajów, które nie uznają regionalizacji, w związku z tym zakaz ten obejmuje obszar całego kraju.

Odbiorcy mięsa indyczego z Polski

Wśród krajów UE, największym odbiorcą mięsa indyczego z Polski były Niemcy, gdzie wyeksportowano 59,1 tys. t, czyli o niespełna 1% mniej r/r. Drugim, pod względem wielkości zakupów, importerem tych produktów była Hiszpania, która zakupiła 18,2 tys. t, czyli aż o 25% więcej niż przed rokiem.

Prognozy

Oczekujemy, że w związku z ograniczeniami eksportowymi, będącymi konsekwencją ptasiej grypy, w kolejnych miesiącach wyniki handlowe mogą pogorszyć się. Taka sytuacja będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn