Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spadek cen indyków

Kategoria: Biznes

W 2019 r. przeciętne ceny skupu żywca indyczego utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie. Od drugiej połowy grudnia 2019 r. obserwujemy tendencję spadkową.

Od początku roku ceny skupu maleją

Jak wynika z danych MRiRW, w pierwszym tygodniu 2020 r. przeciętna cena skupu indorów wyniosła 5,91 PLN/kg i była o 2,4% wyższa w relacji rocznej. W połowie lutego br. indory skupowano średnio po 5,69 PLN/kg, czyli o 0,3% drożej niż przed rokiem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Oznacza to, że od początku roku ceny skupu indorów obniżyły się o 3,7%.

Spadek cen na rynku indyków wynika między innymi ze wzrostu produkcji indyków w Polsce oraz grypy ptaków.

Polska jest największym producentem mięsa indyczego w UE. Według wstępnych danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. wielkość ubojów indyków w Polsce wyniosła blisko 353 tys. t, czyli o 1,6% więcej r/r. Biorąc pod uwagę liczbę ubitych ptaków – 36,3 mln sztuk - ten wzrost był nieco większy i wyniósł 2,1% w ujęciu rocznym.

Poprawa opłacalności chowu indyków zachęcała producentów do zwiększenia skali produkcji. Według danych GUS, wylęgi piskląt indyczych w okresie I-X 2019 r. wyniosły 26,96 mln sztuk, czyli o 11% więcej niż przed rokiem.

Wyniki handlowe uległy poprawie

Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych 11 miesięcy 2019 r. z Polski wyeksportowano 194,3 tys. t mięsa indyczego, co oznacza wzrost o 9% r/r. Większość, bo 85% wolumenu eksportu, trafiło na rynek unijny. Warto jednak zaznaczyć, że to eksport pozaunijny rozwijał się dynamicznie. Poza Wspólnotę sprzedano 29,4 tys. t tych produktów, czyli aż o 25,1% więcej niż przed rokiem.

Dynamiczny rozwój eksportu poza Unię Europejską

Rozwój eksportu poza UE napędzany był przez imponujący, bo blisko dziesięciokrotny (+982%), wzrost wolumenu wywozu produktów indyczych do Chin. Tym samym, Państwo Środka wskoczyło z 33 na 10 pozycję na liście importerów.

Proces zdobywania rynku chińskiego był długotrwały i wymagał spełnienia przez polskie przedsiębiorstwa restrykcyjnych warunków. Niestety w wyniku pojawienia się w Polsce ptasiej grypy sprzedaż na ten rynek została wstrzymana. Chiny są jednym z krajów, które nie uznają regionalizacji, w związku z tym zakaz ten obejmuje obszar całego kraju.

Odbiorcy mięsa indyczego z Polski

Wśród krajów UE, największym odbiorcą mięsa indyczego z Polski były Niemcy, gdzie wyeksportowano 59,1 tys. t, czyli o niespełna 1% mniej r/r. Drugim, pod względem wielkości zakupów, importerem tych produktów była Hiszpania, która zakupiła 18,2 tys. t, czyli aż o 25% więcej niż przed rokiem.

Prognozy

Oczekujemy, że w związku z ograniczeniami eksportowymi, będącymi konsekwencją ptasiej grypy, w kolejnych miesiącach wyniki handlowe mogą pogorszyć się. Taka sytuacja będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.