Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spadek cen na rynku drobiu

Kategoria: Biznes

Sytuacja epidemiologiczna w Polsce i UE związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa w dużym stopniu determinuje obecną sytuację na rynku drobiu.

Sytuacja popytowa wraca do normy po masowym gromadzeniu zapasów

Jak wynika z danych MRiRW, w ostatnim tygodniu marca 2020 r. przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów w Polsce wyniosły 3,32 PLN/kg, czyli o 4,3% mniej niż przed tygodniem, o 2% mniej niż przed miesiącem i o 4,3% mniej niż przed rokiem. W ciągu ostatnich trzech tygodni ceny skupu drobiu ulegały silnym wahaniom, z dnia na dzień. Bezpośrednio po ogłoszeniu przez rząd informacji o zamknięciu szkół, restauracji i innych punktów gastronomicznych, konsumenci znacznie zwiększyli swoje zakupy w sklepach, co spowodowało silny wzrost cen, w ciągu zaledwie kilku dni. Obecnie, pomimo trwających obostrzeń, sytuacja popytowa wraca do normy, a ceny skupu uległy obniżce.

Przyczyny spadku cen

Spadek cen wynika m. in. z silnego ograniczenia dystrybucji mięsa drobiowego przez HoReCę, a także problemów związanych z eksportem. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE i drugim, unijnym eksporterem. Jak wynika z danych GUS w 2019 r. produkcja mięsa drobiowego (w zakładach zatrudniających powyżej 50 pracowników) wyniosła 2799 tys. t, czyli o 2% więcej niż przed rokiem, z czego (za KRD-IG) aż 56% trafiło na rynki zagraniczne.

Ograniczenia w eksporcie produktów drobiowych

Sytuacja związana z koronawirusem na całym świecie powoduje spowolnienie w handlu zagranicznym. Ograniczenia w przemieszczaniu się osób, a także zamknięcie szkół i lokali gastronomicznych dotyczą większości krajów, które są głównymi odbiorcami mięsa drobiowego z Polski (Niemcy, Wielka Brytania, Holandia). W związku z problemami eksportowymi, większa ilość produktów drobiowych pozostaje na rynku krajowym, co skutkuje obniżką cen.

Ptasia grypa

Nie można zapominać również, że od początku br. branża drobiarska boryka się z ograniczeniami w eksporcie, będącymi konsekwencją wystąpienia w Polsce grypy ptaków. Jak wynika z danych MRiRW w styczniu 2020 r. z Polski wyeksportowano 119 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 4% mniej niż przed rokiem. Spadek ten wynikał głównie ze zmniejszenia wolumenu eksportu poza UE, ale również do takich krajów UE, jak: Francja (-6% r/r), Słowacja (-17%), czy też Belgia (-6%). Warto jednak zaznaczyć, że jednocześnie w ujęciu wartościowym w styczniu br. odnotowano ponad 3-procentowy wzrost sprzedaży zagranicznej.

Jak wynika z danych GIW, do 6.04.2020 r. łącznie zanotowano 32 ognisk wirusa grypy ptaków w stadach hodowlanych. Ostatnie ognisko zostało potwierdzone 31.03.2020 r., w związku z tym, biorąc pod uwagę procedurę odzyskiwania przez Polskę statusu kraju wolnego od tej choroby, można oczekiwać, że w ciągu najbliższych miesięcy eksport do wielu krajów pozaunijnych (m. in. do Chin, RPA) nie zostanie wznowiony.

Prognozy relatywnie niskich cen drobiu

W związku z ograniczeniami w eksporcie (w wyniku zarówno grypy ptaków, jak i koronawirusa) oraz czasową nadwyżką podaży żywca drobiowego na rynku krajowym, można spodziewać się, że w najbliższych tygodniach ceny skupu kurcząt brojlerów utrzymają się na relatywnie niskim poziomie. Niemniej, biorąc pod uwagę dynamiczny rozwój sytuacji epidemiologicznej i rynkowej, wszelkie prognozy cen obarczone dużą niepewnością.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 27.03.2020

    Koronawirus a sytuacja na rynku mięsa

    Koronawirus negatywnie wpływa na funkcjonowanie całej branży mięsnej, poprzez przerwy w łańcuchach dostaw, problemy z pracownikami, a także utrudnienia w międzynarodowej logistyce.

    Czytaj więcej
  • 06.03.2020

    Spadek cen indyków

    W połowie lutego 2020 r., według danych MRiRW, indory skupowano średnio po 5,69 PLN/kg, czyli o 0,3% więcej niż przed rokiem, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Oznacza to, że od początku roku ceny skupu indorów obniżyły się o 3,7%.

    Czytaj więcej
  • 21.02.2020

    Wzrost cen na rynku jaj

    Jak wynika z danych MRiRW, w okresie I-XI 2019 r. z Polski wyeksportowano 202,9 tys. t jaj spożywczych, czyli o 6% więcej niż przed rokiem. Poprawa wyników handlowych ma swoje odzwierciedlenie w cenach jaj.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.