Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kryzys w branży mięsnej i drobiarskiej w USA przybiera na sile

Kategoria: Biznes

Krajowa produkcja mięsa i świeżych warzyw w USA jest poważnie zagrożona zmniejszeniem się z powodu pandemii Covid-19. Przemysł rolniczy boryka się z wieloma problemami, w tym z ograniczonymi zdolnościami przetwórczymi fabryk, obawami o bezpieczeństwo warunków pracy i niedoborami siły roboczej, a także zamieszaniem dotyczącym rządowych programów pomocowych.

Kryzys w branży mięsnej

Wyzwania po stronie podaży i popytu obejmują zamknięcie kilku zakładów przetwórstwa mięsnego z powodu setek przypadków zakażeń Covid-19 w kilku stanach. Związek United Food and Commercial Workers szacuje, że w USA jest 13 zakładów, które zawiesiły działalność lub zostały zamknięte. To spowodowało zmniejszenie o 25% przerobu wieprzowiny i o 10% wołowiny, w tym u głównych producentów, takich jak: JBS, Smithfield i Tyson.

Podaż została dodatkowo ograniczona przez tymczasowe zamknięcie kilku zakładów produkujących wieprzowinę w Kanadzie, w których również zanotowano przypadki koronawirusa. Ponadto istnieją poważne obawy co do ponad 100 inspektorów z Departamentu Rolnictwa USA (USDA), którzy uzyskali pozytywny wynik badań na obecność koronawirusa, co spowodowało więcej zamknięć w zakładach, które jeszcze nie mają ognisk choroby. Inspektorzy podróżowali z zakładów z potwierdzonymi przypadkami do innych miejsc, co zwiększyło ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa.

Zamknięcia fabryk po obu stronach granicy doprowadziły do opóźnień w przetwórstwie i znacznego zmniejszenia mocy produkcyjnych, zmuszając niektórych rolników do "wyludniania stad" i zniszczenia tysięcy zwierząt, które w normalnych warunkach zostałyby sprzedane i przetworzone na produkty żywnościowe. Rolnicy i producenci zmuszeni są utylizować również duże ilości mleka, owoców, jajek, warzyw, a nawet piwa.

Braki kadrowe = przymusowy ubój kurczaków

Z powodu braków kadrowych w zakładach przetwórstwa kurczaków blisko 2 mln kurczaków na kilku farmach w Delaware i Maryland musi zostać zabitych. Kurczęta będą poddawane ubojowi przy użyciu zatwierdzonych, humanitarnych metod, które są akceptowane przez American Veterinary Medical Association oraz wg wszystkich stanowych i lokalnych wytycznych.

Zmniejszona frekwencja pracowników w zakładach firmy Delmarva Poultry Industry Inc. jest wynikiem dodatkowych przypadków COVID-19, dodatkowych testów i osób stosujących się do wytycznych publicznej służby zdrowia - „zostań w domu, jeśli jesteś chory".

Firma Delmarva twierdzi, że podjęła tą trudną, ale konieczną decyzję po wyczerpaniu alternatyw, w tym zezwoleniem innej firmie zajmującej się kurczętami na transport i obróbkę oraz zabraniem częściowo przetworzonego produktu do zakładów utylizacyjnych w celu wykorzystania go do innych celów np. na paszę dla zwierząt. Gdyby nie podjęto żadnych działań, kurczaki przekroczyłyby zdolność kurnika do ich przetrzymywania. Firma nie zamyka zakładów i będą nadal wypłacać odszkodowania hodowcom kurczaków.

Załamanie popytu na produkty żywnościowe

Oprócz niemal całkowitego załamania popytu na produkty żywnościowe ze strony nabywców instytucjonalnych, takich jak: szkoły, restauracje, hotele i statki wycieczkowe, gospodarstwa rolne obawiają się, że rządowe programy pomocy nie wystarczą im do przetrwania obecnego kryzysu. Podczas gdy rząd federalny przydzielił 16 mld USD pomocy dla producentów rolnych za pośrednictwem USDA, wiele małych gospodarstw nie było w stanie ubiegać się o nadzwyczajne pożyczki za pośrednictwem Paycheck Protection Plan przed wyczerpaniem początkowych funduszy.

 

Źródła: https://qz.com/1845401/coronavirus-could-lead-to-meat-shortages-in-the-us/

https://qz.com/1845401/coronavirus-could-lead-to-meat-shortages-in-the-us/

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.