Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Łańcuch dostaw w branży mięsnej w USA i Kanadzie zagrożony

Kategoria: Biznes

Zakłady przetwórstwa mięsnego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie są zmuszane do zamykania zakładów, ponieważ pracownicy chorują na Covid-19, co budzi obawy zarówno o łańcuch dostaw mięsa, jak i o bezpieczeństwo pracowników, którzy pracują w często zatłoczonych zakładach. Pracownicy przetwórstwa mięsnego są szczególnie narażeni na infekcje, ponieważ stoją bardzo blisko siebie na liniach produkcyjnych i dzielą zatłoczone szatnie, co powoduje, że są oni bezpośrednio odpowiedzialni za bezpieczeństwo żywności. Z krytyką za ten stan rzeczy spotkał się Departament Rolnictwa USA (USDA), konkretnie za to, że wcześniej nie zrobił nic, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.

Zamknięte zakłady

Smithfield Foods, największy na świecie przetwórca wieprzowiny został zmuszony zamknąć swój zakład w Sioux Falls w Południowej Dakocie od 12 kwietnia na czas nieokreślony ze względu na lawinowe zachorowania na koronawirusa wśród pracowników. Obiekt jest jednym z największych w kraju zakładów przetwórstwa wieprzowiny, według firmy, odpowiada za 4-5% produkcji wieprzowiny w USA. W zakładzie, w którym zatrudnionych jest 3700 pracowników, u 518 test na obecność koronawirusa dał wynik pozytywny oraz u kolejnych 126 osób, które miały z nimi kontakt. Co więcej, 16 kwietnia zamknięto dwa kolejne zakłady w Wisconsin i Missouri tego amerykańskiego producenta wieprzowiny, należącego do WHSmith z siedzibą w Hongkongu.

Nie tylko zakłady Smithfield Foods ucierpiały w związku z Cobid-19, zamknięto również zakład pakowania mięsa koncernu Tyson Foods w Columbus Junction w stanie Iowa po tym, jak prawie u 200 pracowników uzyskano wynik pozytywny na koronawirusa.

Zamknięto także: zakład JBS USA w Greeley w Kolorado, który jest odpowiedzialny za 5% uboju wołowiny dziennie w USA; zakład firmy A National Beef Packing Co. w Tama, Iowa; zakład firmy Cargill w Hazleton w Pensylwanii; zakład produkcji wieprzowiny Olymel w Yamachiche, Quebec w Kanadzie; zakłady drobiarskie w Brampton, Ontario w Kanadzie.

Zakłócenia w łańcuchu dostaw mięsa

Zamknięcia w pracy ubojni zakłócają łańcuch dostaw żywności w USA, zmniejszając dostępność mięsa w sklepach detalicznych i pozostawiając rolników bez punktów skupu dla hodowanych przez nich zwierząt. Będzie to mieć katastrofalne skutki dla wielu uczestników łańcucha dostaw, przede wszystkim dla hodowców bydła w USA. Zamknięcia zakładów grożą dodatkowym, ciężkim nadwyrężeniem łańcucha dostaw żywności, który i tak został już mocno zakłócony przez pandemię.

Przed pandemią koronawirusa co tydzień w zakładach przetwórstwa mięsa przetwarzano ok. 660 tys. sztuk bydła, na dzień dzisiejszy już tylko ok. 500 tys. sztuk, co stanowi spadek produkcji o 25%. 

Administracja rządowa uspokaja

Administracja Donalda Trumpa postanowiła uspokoić Amerykanów, twierdząc że ogniska koronawirusa w zakładach przetwórstwa mięsnego nie będą stanowić zagrożenia dla amerykańskiego łańcucha dostaw, mimo że rolnicy coraz bardziej martwią się, co to będzie oznaczać dla ich produkcji.

Koncern Perdue również uspokaja, w wydanym oświadczeniu poinformował, że łańcuch dostaw żywności jest „bezpieczny” i „odporny”, dodając, że CDA (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) współpracuje z zakładami, aby jak najszybciej przywrócić w nich produkcję.

 

Źródło: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa-meatpacking/smithfield-shutting-u-s-pork-plant-indefinitely-warns-of-meat-shortages-during-pandemic-idUSKCN21U0O7

https://nypost.com/2020/04/12/smithfield-closes-sd-pork-plant-indefinitely-warns-of-meat-shortages/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.