Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności.
Najważniejsze ustalenia komitetu to:
Opracowanie nowoczesnego podejścia do znakowania alergenów jest niezwykle ważną inicjatywą KKŻ w odpowiedzi na potrzebę bardziej precyzyjnych wytycznych w tym zakresie.
Potrzeba ta związana jest z coraz większą świadomością zagrożenia ze strony alergenów, wzrostem innowacyjności żywności i bardziej złożonych procesów produkcji, a także rozwojem metod badawczych. Planuje się między innymi, że ostrzegawcze znakowanie alergenów będzie oparte o ocenę ryzyka i dawki referencyjne. Dopiero jeżeli nie da się uniknąć przekroczenia określonego progu, a nie jak obecnie uznaniowo, będzie stosowane ostrzeżenie „może zawierać.” Dokumenty w zakresie znakowania stanowić będą uzupełnienie do przyjętego niedawno Kodeksu praktyki zarządzania alergenami na potrzeby przedsiębiorców. Polską wersję językową tego kodeksu praktyki można zaleźć na stronieGłównego Inspektoratu Sanitarnego.
Podobnie zakończone prace nad przekazywaniem informacji konsumentom w sprzedaży internetowej oraz poprzez nowe technologie, takie jak kody QR, stanowią dowód, że Komisja Kodeksu Żywnościowego jest liderem na skalę światową w zakresie najnowocześniejszych norm jakości i bezpieczeństwa żywności.
Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.
Podczas sesji nie zanotowano postępu w pracach nad znakowaniem multipaków i opakowań zbiorczych. Ewentualne rozpoczęcie prac nad znakowaniem kwasów tłuszczowych trans zawieszono do czasu kolejnej sesji Komitetu do spraw Tłuszczów i Olejów.
Ostateczne formalne zatwierdzenie przyjętych przez komitet dokumentów oraz potwierdzenie rozpoczęcia nowych prac odbędzie się podczas sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego, pod koniec listopada 2024 roku.
Wszystkie dokumenty z sesji dostępne są na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili pionierskie badanie, które rzuca nowe światło na związek między dietą śródziemnomorską i mikrobiotą jelitową a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
W Unii Europejskiej powstaje co roku ok. 80 mln ton odpadów opakowaniowych. Ich ilość zmniejszyć mają ograniczenia i wymagania, które na producentów nałoży wchodzące niebawem w życie rozporządzenie PPWR. Ale już teraz wiele polskich firm wdraża rozwiązania pozwalające na redukcję masy wprowadzanych na rynek materiałów opakowaniowych.