Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Arsen nieorganiczny w produktach ryżowych dla niemowląt – wytyczne FDA dla przemysłu spożywczego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W sierpniu br. w Rejestrze Federalnym opublikowano wytyczne FDA zawierające informacje dla producentów żywności na temat poziomu dla nieorganicznego arsenu w produktach ryżowych dla niemowląt, które mają na celu pomóc w ochronie zdrowia publicznego poprzez zmniejszenie narażenia niemowląt na arsen nieorganiczny z dietą. Wytyczne dotyczą wszystkich rodzajów produktów ryżowych dla niemowląt i odzwierciedlają obecne podejście FDA do tego tematu, które producenci mogą osiągnąć przy zastosowaniu dobrych praktyk produkcyjnych. Mogą oni również zastosować alternatywne podejście, jeśli spełnia ono wymagania obowiązujących ustaw i przepisów.

Szkodliwość arsenu

Arsen jest obecny w środowisku jako naturalnie występująca substancja lub w wyniku zanieczyszczenia spowodowanego działalnością człowieka. W żywności arsen może występować jako arsen nieorganiczny (pierwotna toksyczna postać arsenu) lub arsen organiczny. Według badaczy to właśnie forma nieorganiczna jest dla człowieka znacznie bardziej toksyczna. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła arsen nieorganiczny do grupy 1. kancerogenów.

Arsen dostaje się do żywności w sposób dość naturalny, poprzez wodę i glebę, z której rośliny go po prostu absorbują. Znajdziemy go zatem zarówno w zbożach, warzywach czy owocach, jak i rybach i mięsie zwierząt, które zjadają rośliny. Szczególnym przypadkiem jest jednak ryż – przyswaja on bowiem arsen z gleby i wody w stopniu znacznie wyższym (nawet 10x większym) niż jakiekolwiek inne rośliny. Dlatego to właśnie ryż i produkty na bazie ryżu są najczęściej wskazywane jako źródło arsenu w diecie.

Ryż i produkty ryżowe są powszechne w diecie Amerykanów, a dane FDA wykazały, że ryż i produkty ryżowe mają wyższy poziom nieorganicznego arsenu niż inne produkty spożywcze. Ponadto ryż i produkty ryżowe są większym potencjalnym źródłem narażenia niemowląt i dzieci na nieorganiczny arsen w diecie niż w przypadku dorosłych, ponieważ wzorce żywieniowe niemowląt i dzieci są często mniej zróżnicowane niż dorosłych, a także ponieważ niemowlęta i dzieci spożywają więcej pożywienia w stosunku do masy ciała niż dorośli.

Wytyczne FDA

Ustalono, że poziom 100 µg/kg lub 100 ppb, pomoże chronić zdrowie publiczne, zachęcając producentów do obniżania poziomów nieorganicznego arsenu w produktach ryżowych przeznaczonych dla niemowląt. FDA oczekujemy również, że poziom ten jest możliwy do osiągnięcia przez przemysł z wykorzystaniem aktualnych dobrych praktyk produkcyjnych.

Niniejsze wytyczne finalizują poziom podejmowania działań przez FDA dla nieorganicznego arsenu w produktach ryżowych dla niemowląt i określają metody pobierania próbek i egzekwowanie.

W kwietniu 2016 r. udostępniono projekt wytycznych dla przemysłu zatytułowany „Nieorganiczny arsen w produktach ryżowych dla niemowląt: poziom działania”. Udostępniono również dwa powiązane dokumenty naukowe: „Dokument uzupełniający dotyczący poziomu działania dla nieorganicznego arsenu w produktach ryżowych dla niemowląt” oraz ocenę ryzyka zatytułowaną „Ocena ryzyka arsenu w ryżu i produktach ryżowych: raport”. Zainteresowane strony miały możliwość zgłaszania uwag do 19 lipca 2016 r.

W komentarzach do projektu wytycznych wezywano do obniżenia poziomu podejmowania działań poniżej 100 ppb. FDA nie otrzymała jednak nowych danych popierających ustalenie niższych lub wyższych poziomów podejmowania działań. Ustalono, że należy traktować priorytetowo wysiłki mające na celu zmniejszenie narażenia niemowląt na nieorganiczny arsen z ryżu, ponieważ spożycie ryżu, głównie w postaci produktów ryżowych dla niemowląt, jest około trzy razy większe w przypadku niemowląt niż dorosłych w odniesieniu do masy ciała, a dane epidemiologiczne pokazują, że wczesne narażenie na nieorganiczny arsen, w tym ekspozycja w diecie, może skutkować u dzieci zmniejszoną wydajność w niektórych testach rozwojowych.

FDA będzie nadal monitorować rozwój badań dotyczących niekorzystnych skutków zdrowotnych innych niż rak, takich jak skutki neurorozwojowe, choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca, aby określić, czy nowe dane potwierdzają konieczność zmian w raporcie oceny ryzyka lub wytycznych.

 

Źródło: https://www.federalregister.gov/documents/2020/08/06/2020-17169/inorganic-arsenic-in-rice-cereals-for-infants-action-level-guidance-for-industry-availability

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.