Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Połowa dostępnego w brytyjskich sklepach ryżu z przekroczeniem limitu arsenu, ostrzegają naukowcy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Ecotoxicology and Environmental Safety”, zespół z University of Sheffield's Institute for Sustainable Food dowodzą, że 28 z 55 próbek ryżu sprzedawanego w Wielkiej Brytanii zawierało poziom arsenu przekraczający przepisy Komisji Europejskiej dotyczące ryżu przeznaczonego do spożycia przez niemowlęta lub małe dzieci. Badanie to jest pierwszym pomiarem różnic w zagrożeniach dla zdrowia ludzkiego wynikających z obecności arsenu w znacznej liczbie odmian ryżu sprzedawanego w Wielkiej Brytanii.

Wyniki wykazały, że ryż brązowy zawiera wyższy poziom substancji rakotwórczych niż ryż biały lub dziki, ponieważ zawiera otręby - zewnętrzną warstwę ziarna. Stwierdzono również, że ryż uprawiany metodami ekologicznymi zawierał znacznie wyższe poziomy arsenu niż ryż nieekologiczny. Ryż biały zawierał najniższy poziom arsenu.

Zalecenia odnośnie spożycia ryżu

Biorąc pod uwagę konsekwencje zdrowotne, naukowcy doszli do wniosku, że u niemowląt poniżej pierwszego roku życia należy ograniczyć ilość ryżu do maksymalnie 20 g dziennie z 28 odmian ryżu, które naruszyły przepisy, aby uniknąć ryzyka rozwoju raka w późniejszym życiu. Zalecili oni, aby rząd Wielkiej Brytanii i Komisja Europejska wprowadziły oznakowanie w celu wyjaśnienia, czy spożycie ryżu jest bezpieczne dla niemowląt i dzieci poniżej piątego roku życia.

Nawet 90% brytyjskich gospodarstw domowych kupuje ryż, przy czym przeciętna osoba spożywa go ok. 100 g tygodniowo. Ryż i produkty na bazie ryżu są szeroko stosowane po odstawieniu niemowląt od piersi i jako żywność dla niemowląt, ze względu na ich korzyści żywieniowe i stosunkowo niski potencjał alergiczny - ale, według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dzieci są dwa-trzy razy bardziej podatne na ryzyko zatrucia arszenikiem niż dorośli ze względu na ich niższą masę ciała.

Rakotwórczość Arsenu

Arsen, zaklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancja rakotwórcza grupy 1, jest rozpuszczalny w wodzie - dlatego też gromadzi się w ryżu, który jest uprawiany na zalanych polach w większym stopniu niż inne zboża. Narażenie na działanie arszeniku dotyczy prawie każdego organu w organizmie i może powodować zmiany skórne, nowotwory, cukrzycę i choroby płuc.

Dr Manoj Menon, z University of Sheffield i główny autor badania, powiedział: „Brązowy i dziki ryż są zdrową żywnością pełną błonnika i witamin i nie ma potrzeby, aby dorośli go unikali - ale niepokojące jest to, że tak wiele odmian sprzedawanych w Wielkiej Brytanii narusza przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Produkty ryżowe są często uważane za bezpieczną opcję dla niemowląt i małych dzieci, ale nasze badania sugerują, że dla ponad połowy ryżu, z którego pobraliśmy próbki, spożycie przez niemowlęta powinno być ograniczone do zaledwie 20 g dziennie, aby uniknąć ryzyka związanego z zatruciem arszenikiem. Rząd i Komisja Europejska muszą wprowadzić oznaczenia ostrzegające o zawartości arsenu w ryżu, aby umożliwić rodzicom dokonywanie świadomych wyborów żywności”.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651320304401

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.