Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wiele supermarketów we Francji wycofało z rynku jaja sprzedawane pod różnymi nazwami handlowymi ze względu na możliwe skażenie Salmonellą.
Według francuskiego czasopisma 60 Milions de Consommateurs wycofanie obejmuje ponad 500 000 jajek, ale nie było oficjalnych komunikatów od władz i nie zgłoszono żadnych chorób.
Wycofane jajka
Carrefour ogłosił trzy przypadki wycofania jaj. Pierwsze dotyczyło firmy Arradoy, a dwa pozostałe firmy Matines.
Wycofanie z rynku Arradoy dotyczyło 20 opakowań dużych standardowych jaj z datami na skrzyniach od 27 kwietnia do 18 maja. Jaja, których dotyczyło wycofanie, zostały oznaczone na pudełku numerem partii 3FRMDB678 i partii 06.
Wycofanie z rynku Matines dotyczyło opakowań 10 i 30 jaj w skorupkach średniej wielkości z zalecanymi datami użycia od 26 kwietnia do 14 maja. Kod na jajach to 3FRMDB08, a na pudełkach - 32 066 020 FR.
Wszystkie dotknięte partie jaj zostały wycofane ze sprzedaży, ale niektóre z nich zostały wprowadzone do obrotu przed wycofaniem, zgodnie z zawiadomieniem o wycofaniu z rynku przez Carrefour.
Inny sprzedawca detaliczny, Systeme U, również wycofał trzy partie jaj z Matines. Dotyczy to skrzynek po 6, 10 i 12 szt. z tym samym kodem na jajach i z tymi samymi datami, które zostały wymienione powyżej przez Carrefour. W zawiadomieniu o wycofaniu poinformowano konsumentów, którzy zakupili jaja oznaczone kodem 3FRMDB08, aby ich nie spożywali i aby albo je zniszczyli, albo otrzymali refundację.
Supermarket, Auchan, wydał jeden nakaz wycofania jaj w skorupkach z Matines w pudełkach po 6, 10 i 12 oraz tackach po 20 z takimi samymi datami i kodami jak powyżej.
Netto wycofało również jaja tej samej wielkości i z powyższymi datami i kodami pod markami Matines, Netto i bez oznaczenia marki z tego samego powodu.
O zakażeniach Salmonellą
Żywność zanieczyszczona bakteriami Salmonella zwykle nie wygląda, nie pachnie ani nie smakuje jak zepsuta. Każdy może zakazić się Salmonellą. Dorośli w podeszłym wieku, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym, np. chorzy na raka, są bardziej narażone na ciężką chorobę i poważne, niekiedy zagrażające życiu stany chorobowe.
Każdy, kto zjadł którekolwiek z przywołanych powyżej jaj i rozwinęły się u niego objawy zakażenia Salmonellą, powinien zwrócić się o pomoc lekarską. Osoby chore powinny poinformować swoich lekarzy o możliwej ekspozycji na bakterie Salmonella, ponieważ do zdiagnozowania salmonellozy konieczne są specjalne testy. Objawy zakażenia salmonellą mogą naśladować inne choroby, co często prowadzi do błędnej diagnozy.
Objawy zakażenia Salmonellą mogą obejmować biegunkę, skurcze brzucha i gorączkę w ciągu 12 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności. W przeciwnym razie, zdrowe osoby dorosłe są zwykle chore przez cztery do siedmiu dni. W niektórych przypadkach jednak biegunka może być tak poważna, że pacjenci wymagają hospitalizacji.
Przeczytaj także
Raport pt. „Globalna Analiza Ryzyka Mykotoksyn 2019” prezentuje wyniki analizy, której poddano ponad 21 000 próbek składników i gotowych pasz pobranych w 38 krajach Europy, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej i Środkowej, Bliskiego Wschodu/Afryki i Azji. Raport opracowała firma Nutreco.
Mimo, że już w 2019 roku Polska pod kątem obecności w systemie RASFF jako kraj pochodzenia produktów niebezpiecznych występowała niezwykle często i była niewątpliwym niechlubnym liderem, to w ostatnim okresie od początku 2020 obserwujemy jeszcze większy wzrost zgłoszeń produktów niebezpiecznych eksportowanych na rynki zagraniczne z Polski.
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel Naukowy ds. Zagrożeń Biologicznych (BIOHAZ) przygotował opinię naukową na temat zagrożenia dla zdrowia publicznego stwarzanego przez Listerię monocytogenes, która może zanieczyścić owoce, warzywa i zioła, które są przetwarzane (np. blanszowane) przed wprowadzeniem do obrotu w stanie zamrożonym.