Banan kanaryjski – nieznany „superfood”
Chronione Oznaczenie Geograficzne
Banan kanaryjski może być uznany za nowy „superfood” – wśród korzyści zdrowotnych związanych z jego konsumpcją wymienia się ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszenie stanu zapalnego, regulację zaburzeń nastroju, działanie antyoksydacyjne i wykorzystanie w dietach odchudzających. Zalety hiszpańskiego owocu zaprezentowano przy okazji wpisania banana kanaryjskiego na listę produktów ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego
(PGI – Protected Geographical Indication). Doktor Antonio López Farré z Uniwersytetu Complutense w Madrycie i współautor monografii „Banan kanaryjski a zdrowie”, podkreśla, że „odmiana kanaryjska charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą niż zwyczajny banan”.
Nieznane prozdrowotne właściwości
Jednostka nadająca PGI zaznaczyła, że „duża część społeczeństwa jest nieświadoma korzystnego wpływu bananów z Wysp Kanaryjskich na zdrowie”, pomimo że zawierają one o wiele więcej witamin A, B2, B6 i C niż zwykłe banany, a także dwukrotnie więcej pektyny – frakcji błonnika wpływającej na uczucie sytości, która „jest ważnym sprzymierzeńcem osób chcących stracić na wadze”. Zwrócono też uwagę na przeciwnowotworowy charakter zawartych w bananie kanaryjskim związków, a także jego potencjalny wpływ na regulację nastroju ze względu na występujący w nim potas i tryptofan – aminokwas będący prekursorem serotoniny.
Wysoki potencjał antyoksydacyjny
Kanaryjski owoc może być również pomocny w leczeniu urazów i biegunek, ponieważ wpływa on na ograniczenie powstawania wolnego rodnika peroksynitrytowego, bezpośrednio związanego ze stanem zapalnym na poziomie komórkowym. Organ przyznający PGI stwierdził, że „pod względem działania przeciwutleniającego banan z Wysp Kanaryjskich przewyższa wiele innych owoców”. Jego spożycie dostarcza niemal 30% zalecanej dziennej dawki przeciwutleniaczy w skali ORAC (Oxygen Radicals Absorbance Capacity), określającej potencjał antyoksydacyjny żywności. Ze względu na wyjątkowo korzystne działanie prozdrowotne, wielu hiszpańskich lekarzy zaleca regularne spożywanie banana kanaryjskiego, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Źródło:
http://www.efeagro.com/noticia/platano-canarias-superalimento/
Przeczytaj także
-
21.02.2018
Polskie bezglutenowe superfoods
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
-
05.05.2017
Imbir, jako żywność "superfood"?
Badania opublikowane w Journal of Food Science sugerują, ze wyciąg z imbiru może zostać opracowany, jako żywność funkcjonalna, korzystnie wpływająca na przewód pokarmowy. Kłącza imbiru (łac. Zingiber officinale Roscoe), znane...