Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Banan kanaryjski – nieznany „superfood”

Kategoria: Składniki Żywności

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Banan kanaryjski może być uznany za nowy „superfood” – wśród korzyści zdrowotnych związanych z jego konsumpcją wymienia się ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszenie stanu zapalnego, regulację zaburzeń nastroju, działanie antyoksydacyjne i wykorzystanie w dietach odchudzających. Zalety hiszpańskiego owocu zaprezentowano przy okazji wpisania banana kanaryjskiego na listę produktów ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego
(PGI – Protected Geographical Indication). Doktor Antonio López Farré z Uniwersytetu Complutense w Madrycie i współautor monografii „Banan kanaryjski a zdrowie”, podkreśla, że „odmiana kanaryjska charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą niż zwyczajny banan”.

Nieznane prozdrowotne właściwości

Jednostka nadająca PGI zaznaczyła, że „duża część społeczeństwa jest nieświadoma korzystnego wpływu bananów z Wysp Kanaryjskich na zdrowie”, pomimo że zawierają one o wiele więcej witamin A, B2, B6 i C niż zwykłe banany, a także dwukrotnie więcej pektyny – frakcji błonnika wpływającej na uczucie sytości, która „jest ważnym sprzymierzeńcem osób chcących stracić na wadze”. Zwrócono też uwagę na przeciwnowotworowy charakter zawartych w bananie kanaryjskim związków, a także jego potencjalny wpływ na regulację nastroju ze względu na występujący w nim potas i tryptofan –  aminokwas będący prekursorem serotoniny.

Wysoki potencjał antyoksydacyjny

Kanaryjski owoc może być również pomocny w leczeniu urazów i biegunek, ponieważ wpływa on na ograniczenie powstawania wolnego rodnika peroksynitrytowego, bezpośrednio związanego ze stanem zapalnym na poziomie komórkowym. Organ przyznający PGI stwierdził, że „pod względem działania przeciwutleniającego banan z Wysp Kanaryjskich przewyższa wiele innych owoców”. Jego spożycie dostarcza niemal 30% zalecanej dziennej dawki przeciwutleniaczy w skali ORAC (Oxygen Radicals Absorbance Capacity), określającej potencjał antyoksydacyjny żywności. Ze względu na wyjątkowo korzystne działanie prozdrowotne, wielu hiszpańskich lekarzy zaleca regularne spożywanie banana kanaryjskiego, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Źródło:

http://www.efeagro.com/noticia/platano-canarias-superalimento/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 21.02.2018

    Polskie bezglutenowe superfoods

    Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...

    Czytaj więcej
  • 05.05.2017

    Imbir, jako żywność "superfood"?

    Badania opublikowane w Journal of Food Science sugerują, ze wyciąg z imbiru może zostać opracowany, jako żywność funkcjonalna, korzystnie wpływająca na przewód pokarmowy. Kłącza imbiru (łac. Zingiber officinale Roscoe), znane...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.