Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Banan kanaryjski – nieznany „superfood”

Kategoria: Składniki Żywności

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Banan kanaryjski może być uznany za nowy „superfood” – wśród korzyści zdrowotnych związanych z jego konsumpcją wymienia się ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszenie stanu zapalnego, regulację zaburzeń nastroju, działanie antyoksydacyjne i wykorzystanie w dietach odchudzających. Zalety hiszpańskiego owocu zaprezentowano przy okazji wpisania banana kanaryjskiego na listę produktów ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego
(PGI – Protected Geographical Indication). Doktor Antonio López Farré z Uniwersytetu Complutense w Madrycie i współautor monografii „Banan kanaryjski a zdrowie”, podkreśla, że „odmiana kanaryjska charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą niż zwyczajny banan”.

Nieznane prozdrowotne właściwości

Jednostka nadająca PGI zaznaczyła, że „duża część społeczeństwa jest nieświadoma korzystnego wpływu bananów z Wysp Kanaryjskich na zdrowie”, pomimo że zawierają one o wiele więcej witamin A, B2, B6 i C niż zwykłe banany, a także dwukrotnie więcej pektyny – frakcji błonnika wpływającej na uczucie sytości, która „jest ważnym sprzymierzeńcem osób chcących stracić na wadze”. Zwrócono też uwagę na przeciwnowotworowy charakter zawartych w bananie kanaryjskim związków, a także jego potencjalny wpływ na regulację nastroju ze względu na występujący w nim potas i tryptofan –  aminokwas będący prekursorem serotoniny.

Wysoki potencjał antyoksydacyjny

Kanaryjski owoc może być również pomocny w leczeniu urazów i biegunek, ponieważ wpływa on na ograniczenie powstawania wolnego rodnika peroksynitrytowego, bezpośrednio związanego ze stanem zapalnym na poziomie komórkowym. Organ przyznający PGI stwierdził, że „pod względem działania przeciwutleniającego banan z Wysp Kanaryjskich przewyższa wiele innych owoców”. Jego spożycie dostarcza niemal 30% zalecanej dziennej dawki przeciwutleniaczy w skali ORAC (Oxygen Radicals Absorbance Capacity), określającej potencjał antyoksydacyjny żywności. Ze względu na wyjątkowo korzystne działanie prozdrowotne, wielu hiszpańskich lekarzy zaleca regularne spożywanie banana kanaryjskiego, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Źródło:

http://www.efeagro.com/noticia/platano-canarias-superalimento/

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn