Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Imbir, jako żywność "superfood"?

Kategoria: Składniki Żywności

Badania opublikowane w Journal of Food Science sugerują, ze wyciąg z imbiru może zostać opracowany, jako żywność funkcjonalna, korzystnie wpływająca na przewód pokarmowy. Kłącza imbiru (łac. Zingiber officinale Roscoe), znane są ze swoich właściwości, dających korzystne efekty w leczeniu zaburzeń żołądkowo- jelitowych.

Uważa się, że korzystny wpływ imbiru na przewód pokarmowy, wynika z obecności zawartych w nim związków biologicznie czynnych. Nie ma jednak wystarczających informacji, wyjaśniających mechanizm działania tych związków.

W celu zbadania mechanizmów działania imbiru i związków w nich zawartych, przygotowano etanolowy ekstrakt imbiru zawierający 6-gingerol i 6-szogaol i zbadano jego wpływ na linię komórkowa Caco-2 (najbardziej rozpowszechniony system komórkowy imitujący ludzki nabłonek jelitowy). Komórki wstępnie potraktowano etanolowym ekstraktem imbiru, 6-gingerolem lub 6-szoagolem i wystawiono na działanie mieszaniny następujących czynników zapalnych: interleukiny (IL)-1, czynnika martwicy nowotworu (TNF)-α, interferonu gamma (IFN)-γ i lipopolisacharydu (LPS). Następnie oceniono działanie przeciwzapalne i zbadano ochronne działanie imbiru i jego składników, na integralność bariery jelit.

Przeprowadzone badania wykazały, że etanolowy ekstrakt imbiru i jego składniki, takie jak 6-gingerol i 6-szoagol, mogą korzystnie wpływać na odpowiedź zapalną przy schorzeniach układu pokarmowego oraz zmniejszyć ryzyko chorób tego układu.

Należy jednak przeprowadzić szczegółowe badania z wykorzystaniem innych linii komórkowych jelita grubego i zwierzęcych modelów zapalenia okrężnicy, a także przeprowadzić badania kliniczne na ludziach, aby móc opracować etanolowy ekstrakt imbiru, jako składnik żywności funkcjonalnej korzystnej dla zdrowia jelit.

Źródła:

IFT, Ginger: A gut health superfood?

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.