Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
Ponad 70% wpływów z eksportu produktów rolno-spożywczych uzyskano ze sprzedaży do krajów Unii Europejskiej.
Do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 5 mld EUR – najwięcej do Wielkiej Brytanii (1,4 mld EUR), na Ukrainę (0,4 mld EUR), do Arabii Saudyjskiej (0,3 mld EUR), Rosji (0,3 mld EUR) i USA (0,3 mld EUR).
W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne (3,2 mld EUR), w tym głównie mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory (2,3 mld EUR), tytoń i wyroby tytoniowe (2 mld EUR), produkty mleczne (1,3 mld EUR), cukier i wyroby cukiernicze (1,2 mld EUR) oraz ryby i przetwory rybne (1,2 mld EUR).
Import towarów rolno-spożywczych był o ponad 3% wyższy niż przed rokiem, osiągając 11,8 mld EUR.
Od stycznia do czerwca 2021 r. w porównaniu do roku ubiegłego polski eksport towarów rósł w tempie szybszym od importu, co skutkowało 9,8% wzrostem dodatniego salda wymiany handlowej, które wyniosło 5,8 mld EUR.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.