Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bardzo dobre wyniki w eksporcie artykułów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2021 r.

Kategoria: Biznes

Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.

 

  • Wzrost eksportu był wynikiem rosnącej aktywności gospodarczej polskich przedsiębiorców, dobrym przygotowaniem krajowych firm do funkcjonowania w warunkach pandemii oraz utrzymującym się popytem na polskie produkty na rynku międzynarodowym.
  • Konkurencyjność cenową polskich produktów rolno-spożywczych wspierał korzystny dla eksporterów kurs złotego względem euro.
  • Krajowe produkty rolno-spożywcze znalazły odbiorców w 192 krajach na wszystkich kontynentach, co świadczy o dywersyfikacji kontaktów handlowych nawiązywanych przez krajowych przedsiębiorców.

Ponad 70% wpływów z eksportu produktów rolno-spożywczych uzyskano ze sprzedaży do krajów Unii Europejskiej.

  • Na rynku unijnym sprzedano towary o wartości 12,6 mld EUR, co oznaczało wzrost o 6,8% w stosunku do analogicznego okresu 2020 r. Największe przychody z eksportu uzyskano ze sprzedaży do Niemiec (4,3 mld EUR), Francji i Niderlandów (po 1 mld EUR), Włoch (0,95 mld EUR) i Czech (0,7 mld EUR).

Do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 5 mld EUR – najwięcej do Wielkiej Brytanii (1,4 mld EUR), na Ukrainę (0,4 mld EUR), do Arabii Saudyjskiej (0,3 mld EUR), Rosji (0,3 mld EUR) i USA (0,3 mld EUR).

W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne (3,2 mld EUR), w tym głównie mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory (2,3 mld EUR), tytoń i wyroby tytoniowe (2 mld EUR), produkty mleczne (1,3 mld EUR), cukier i wyroby cukiernicze (1,2 mld EUR) oraz ryby i przetwory rybne (1,2 mld EUR).

Import towarów rolno-spożywczych był o ponad 3% wyższy niż przed rokiem, osiągając 11,8 mld EUR.

Od stycznia do czerwca 2021 r. w porównaniu do roku ubiegłego polski eksport towarów rósł w tempie szybszym od importu, co skutkowało 9,8% wzrostem dodatniego salda wymiany handlowej, które wyniosło 5,8 mld EUR.

 

Źródło: MRiRW

 

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

  • 16.08.2021

    Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności

    Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.

     

    Czytaj więcej
  • 16.08.2021

    Tlenek etylenu w żywności

    Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.

    Czytaj więcej
  • 13.08.2021

    Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego

    W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.

     

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn