Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności – przedłużenie zakazu przywozu z Bangladeszu produktów zawierających liście pieprzu betelowego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

28 czerwca 2018 r. Komisja wydała decyzja wykonawczą Komisji (UE) 2018/935 zmieniającą decyzję wykonawczą 2014/88/UE tymczasowo zawieszającą przywóz z Bangladeszu środków spożywczych zawierających liście pieprzu betelowego lub składających się z nich („pieprz żuwny”) w odniesieniu do okresu jej stosowania (notyfikowana jako dokument nr C(2018) 3997).

Treść decyzji

Zgodnie z ww. decyzją przedłuża się do 30 czerwca 2020 r. zakaz przywozu z Bangladeszu do Unii środków spożywczych zawierających liście pieprzu betelowego, wprowadzony decyzją wykonawczą Komisji 2014/88/UE. Decyzja ta została przyjęta w następstwie dużej liczby zgłoszeń skierowanych do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) ze względu na obecność wielu szczepów salmonelli, w tym Salmonella Typhimurium, stwierdzoną w środkach spożywczych zawierających liście pieprzu betelowego („pieprzu żuwnego”, powszechnie znanego jako „betel”) lub składających się z nich, pochodzących z Bangladeszu.

Decyzja weszła w życie z chwilą notyfikacji państwom członkowskim.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn