Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - hydrolizat lizozymu białka kurzego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

12 lipca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/991 zezwalające na wprowadzenie do obrotu hydrolizatu lizozymu z białka jaja kurzego jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247017.

Treść aktu

Na podstawie rozporządzenia:

- hydrolizat lizozymu z białka jaja kurzego, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia, włącza się do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie;

- maksymalny poziom wynosi 1 000 mg/dzień;

- nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją suplementów żywnościowych jako „hydrolizat lizozymu z białka jaja kurzego”;

- hydrolizat lizozymu z białka jaja kurzego jest uzyskiwany z lizozymu z białka jaja kurzego w procesie enzymatycznym z zastosowaniem subtylizyny z Bacillus licheniformis. Produkt jest proszkiem o barwie od białej do jasnożółtej.

Rozporządzenie jest aktem indywidualnym, wydanym po przeprowadzaniu odpowiedniej procedury, na wniosek przedsiębiorstwa DSM Nutritional Products Ltd.

Rozporządzenie weszło w życie 2 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn