Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność – pieczarki poddane promieniowaniu UV

Kategoria: Prawo Żywnościowe

17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.

 

Zgodnie z rozporządzeniem:

 

  • w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, jak przewidziano w art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283, we wpisie dotyczącym pieczarek dwuzarodnikowych poddanych działaniu promieniowania UV wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia;

 

  • nowa żywność jest oznaczana na swojej etykiecie lub na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako „pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) poddane działaniu promieniowania UV”;

 

  • na etykiecie nowej żywności lub zawierających ją środków spożywczych oprócz nazwy znajduje się informacja, że „zastosowano kontrolowaną ekspozycję na światło w celu podwyższenia zawartości witaminy D” lub „poddano działaniu promieniowania UV w celu zwiększenia zawartości witaminy D2”;

 

  • zawartość witaminy D2 w produkcie końcowym: 5–20 μg/100 g mokrej masy na koniec okresu przydatności do spożycia

 

Rozporządzenie weszło w życie 2 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Owoce i warzywa

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.