Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
Zgodnie z rozporządzeniem:
Rozporządzenie weszło w życie 2 sierpnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
12 lipca 2018 r. wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/991 zezwalające na wprowadzenie do obrotu hydrolizatu lizozymu z białka jaja kurzego jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283...
14 czerwca 2018 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie mającej za przedmiot wniosek o wydanie, na podstawie art. 267 TFUE, orzeczenia w trybie prejudycjalnym, złożony przez Tribunal Supremo (sąd najwyższy, Hiszpania)...
W ostatnim czasie unijny rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się między innymi o następujące produkty pochodzące z Francji i Grecji...