Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
RoślinnieJemy już po raz szósty organizuje Konferencję Plant-Powered Perspectives. 19 i 20 października spotkamy się na żywo w Warszawie. To wydarzenie co roku przyciąga osoby związane z (nie tylko roślinną) branżą spożywczą oraz ekspertki i ekspertów zajmujących się marketingiem, tematem transformacji systemu spożywczego czy innowacjami w sektorze żywności.
Konferencja to nie tylko okazja do poznania najnowszych danych dotyczących trendów w branży spożywczej, ale przede wszystkim przestrzeń na dyskusję o najważniejszych innowacjach w dziale spożywczo-gastronomicznym związanych z roślinnym mega trendem oraz możliwość nawiązania kontaktów i wymiany doświadczeń w przyjaznej atmosferze.
W 2023 roku kampania RoślinnieJemy zwraca uwagę nie tylko na istotne innowacje w zakresie roślinnej żywności, a także ogólnie pojętego rynku alternatyw białka. Organizatorzy konferencji pokażą kierunki, w których może rozwijać się segment roślinny, przedstawią różne podejścia do roślinnego odżywiania w społeczeństwie, a także przyjrzą się kwestii żywienia masowego oraz systemowym barierom stojącym przed producentami żywności.
Tegorocznej edycji konferencji towarzyszy kolejna odsłona Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceleratorem Foodtech.ac. To przestrzeń dla innowatorów z pomysłami na zrewolucjonizowanie światowego systemu produkcji żywności, szansa zaprezentowania się przed branżową widownią i pozyskanie środków na rozwój - informacje o zapisach do konkursu wkrótce pojawią się w kanałach komunikacji RoślinnieJemy.
O kampanii RoślinnieJemy
RoślinnieJemy to biznesowo-społeczna kampania, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji w procesie wdrażania oraz promowania roślinnych produktów i dań.
Ruszyła sprzedaż biletów Early Bird na konferencję, można zakupić je na stronie Eventory: https://eventory.cc/event/ppp-2023.
Ramowy program Plant-Powered Perspectives będzie dostępny na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2023.
Przeczytaj także
Według raportu opublikowanego przez Helikon Consulting postęp w zakresie technologii i regulacji prawnych, a także sukces komercyjny wróżą branży zamienników produktów mlecznych świetlaną przyszłość. Kazeina i białka serwatkowe głównym przedmiotem zainteresowania przemysłu fermentacji precyzyjnej.
Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych, a obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży. Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory.
Już co piąty konsument w Polsce wybiera roślinne zamienniki produktów zwierzęcych – nowy raport wskazuje, że polski rynek żywności plant-based intensywnie się rozwija. A niemal co 10. nowy produkt z sektora żywności i napojów w Polsce deklarowany jest jako wegański.