Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Europie znajduje się 47% globalnej zdolności produkcji alternatywnych produktów białkowych pochodzących z fermentacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Asortyment alternatywnych produktów białkowych pochodzących z fermentacji znacznie się rozszerzył w ciągu ostatnich kilku lat. Dzięki innowacjom w biotechnologii, które umożliwiają drobnoustrojom, takim jak drożdże i bakterie, wytwarzanie białek, tłuszczów/olejów i innych składników, wiele produktów spożywczych można teraz wytwarzać metodami z ominięciem hodowli zwierząt. Ponadto przemysł fermentacji biomasy odnotował szybkie zróżnicowanie gatunków drobnoustrojów, metod produkcji i produktów konsumenckich. Te postępy przygotowały grunt pod produkty pochodzące z fermentacji, które coraz powszechniej znajdują się w recepturach produktów żywnościowych i na półkach sklepowych.

Raport Fermentation - A Global Climate Solution

Raport Fermentation - A Global Climate Solution, opublikowany przez Good Food Institute (GFI) i Integration Consulting, mapuje ten szybko rozwijający się sektor i zapewnia firmom i rządom kluczowe informacje na temat tego, jak zwiększyć produkcję, aby zmniejszyć emisje klimatyczne i zaspokoić globalny popyt na mięso - który według prognoz podwoi się do 2050 r.

Mięso pochodzące z fermentacji może zmniejszyć emisję dwutlenku węgla i ograniczyć o połowę globalne wylesianie. Rządy powinny finansować badania i rozwój oraz infrastrukturę, aby zwiększyć skalę rozwijającego się sektora i osiągnąć swoje cele klimatyczne. Firmy mogą szybko zwiększyć moce produkcyjne poprzez modernizację istniejących zakładów, takich jak browary.

Zrównoważone firmy białkowe wykorzystują fermentację do produkcji mięsa i owoców morza o charakterystycznych smakach i konsystencjach produktów zwierzęcych, ale wytwarzanych bez udziału hodowli zwierząt. Np. firma Quorn stosuje metodę podobną do produkcji piwa lub jogurtu, aby wyhodować duże ilości mykoprotein, które pochodzą z grzybów. Białka te mają mięsną konsystencję i mogą być łączone z innymi składnikami w celu wytworzenia mięsa niezwierzęcego.

Raport obejmuje również precyzyjną fermentację, która wykorzystuje organizm,y takie jak drożdże do produkcji prawdziwych białek jajecznych lub mlecznych oraz innych składników, które zapewniają znajomy smak i konsystencję żywności, takiej jak mięso, jajka i ser, bez wykorzystywania zwierząt w procesie produkcyjnym.

Prawie połowa globalnej zdolności produkcyjnej zrównoważonej żywności znajduje się w Europie

Raport rzucił światło na potencjał Europy, która może stać się światowym liderem w produkcji zrównoważonej żywności poprzez fermentację - ujawniając, że kontynent europejski jest domem dla prawie połowy globalnej zdolności produkcyjnej tego sektora.

Badania opublikowane w ub.r. w czasopiśmie Nature wykazały, że zastąpienie zaledwie 20% światowej wołowiny mięsem wyprodukowanym w procesie fermentacji może zmniejszyć o połowę globalne wylesianie, a analiza mięsa wyprodukowanego w procesie fermentacji przez Quorn wykazała, że ślad węglowy jest o 70% niższy niż w przypadku kurczaka.

Fermentacja może również pomóc w ograniczeniu marnotrawstwa żywności poprzez przekształcanie nadwyżek rolnych i produktów ubocznych w pożywne i smaczne jedzenie, oferując rolnikom nowe źródło dochodów.

Raport GFI wykazał, że 89 firm na całym świecie zapewnia obecnie ok. 16 mln l mocy produkcyjnych do produkcji takiej żywności - z czego 47% znajduje się w Europie, a następnie w Stanach Zjednoczonych (34%).

Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych

GFI ostrzega jednak, że wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych i dodaje, że obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży.

Raport wzywa rządy do finansowania badań i rozwoju oraz infrastruktury, pomagając w komercjalizacji produkcji tej zrównoważonej żywności w celu osiągnięcia celów klimatycznych.

W raporcie stwierdzono również, że brak możliwości technicznych i zdolności produkcyjnych uniemożliwia start-upom skalowanie i stwierdzono, że potrzebna jest większa pomoc, aby umożliwić producentom na wczesnym etapie przezwyciężenie ‘valley of death’ - niebezpiecznego wczesnego okresu między początkową inwestycją kapitału wysokiego ryzyka a przejściem do komercjalizacji.

Obiekty takie jak Bio Base Europe w Gandawie, pilotażowy zakład z powodzeniem współpracujący z firmami zajmującymi się fermentacją, w tym ENOUGH, zostały podkreślone jako kluczowe dla przyspieszenia rozwoju branży.

W raporcie zaleca się firmom inwestowanie w większe moce produkcyjne w zakresie fermentacji, co umożliwi im zdobycie udziału w rozwijającym się rynku, a także dodaje, że rozwój istniejących zakładów przemysłowych i sprzętu może obniżyć koszty początkowe nawet o 70% i skrócić czas realizacji nawet do sześciu miesięcy.

Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory, systemy filtracji i inne urządzenia podobne do tych używanych do warzenia piwa.

Carlotte Lucas, starszy menedżer ds. zaangażowania korporacyjnego w Good Food Institute Europe, powiedziała: "Europejskie firmy były pionierami w opracowywaniu innowacyjnych produktów wytwarzanych w procesie fermentacji, które mogą wyżywić naszą rosnącą populację, a niniejszy raport pokazuje, w jaki sposób inwestycje rządowe i branżowe mogą uwolnić ten potencjał".

"Fermentacja może w zrównoważony sposób dostarczać mięso, którego pragną ludzie, jednocześnie dając rolnikom potencjał do tworzenia nowych źródeł przychodów i uwalniając przestrzeń dla natury. Ponieważ silne fale upałów i susze wywierają coraz większą presję na plony z konwencjonalnego rolnictwa, liderzy branży, naukowcy i decydenci muszą współpracować, aby jak najszybciej zwiększyć skalę tego sektora".

Zapoznaj się z raportem GFI:

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based Procesy i Technologie

Autor: Good Food Institute (GFI)

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.