Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Monitoring środowiskowy – jak podejść do tematu w branży opakowaniowej (i nie tylko…)?
Utrzymanie higieny i porządku (Housekeeping and cleaning, 4.8) jest rozdziałem fundamentalnym (podstawowym) zarówno w normie BRC dotyczącej materiałów opakowaniowych (Globalna norma materiały opakowaniowe, wydanie 6), jak i w normie BRC dotyczącej bezpieczeństwa żywności (Globalna norma bezpieczeństwo żywności, wydanie 8). Rozdziały fundamentalne, jak sama nazwa wskazuje, stanowią podstawę funkcjonowania skutecznego systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością produktu. Szeroko rozumiane utrzymanie higieny i porządku jest kluczowe pod wieloma względami, ale ma szczególne znaczenie w kontekście ryzyka związanego z zagrożeniami mikrobiologicznymi i ewentualną kontaminacją podczas wytwarzania produktów / materiałów opakowaniowych wrażliwych higienicznie (np.: do kontaktu z żywnością, kosmetyków itp.).
W wydaniu 6 Globalnej normy dotyczącej materiałów opakowaniowych dodano nową klauzulę odnoszącą się do programu monitoringu środowiskowego (klauzula 4.8.5)*. Klauzula to podaje wymagania odnośnie wdrożenia w/w programu w celu zapewnienia, że podejmowane działania (sprzątanie, czyszczenie, mycie, dezynfekcja…) są skuteczne w minimalizowaniu ryzyka związanego z zanieczyszczeniem produktu, głównie mikrobiologicznego.
...
Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI
Przeczytaj także
Poniższe opracowanie to kontynuacja cyklu artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
HARA, HARM i zaangażowanie najwyższego kierownictwa (budowanie kultury bezpieczeństwa i jakości produktu…)
Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.