Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

BRC Packaging Materials issue 6 – monitoring środowiskowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Monitoring środowiskowy – jak podejść do tematu w branży opakowaniowej (i nie tylko…)?

Utrzymanie higieny i porządku (Housekeeping and cleaning, 4.8) jest rozdziałem fundamentalnym (podstawowym) zarówno w normie BRC dotyczącej materiałów opakowaniowych (Globalna norma materiały opakowaniowe, wydanie 6), jak i w normie BRC dotyczącej bezpieczeństwa żywności (Globalna norma bezpieczeństwo żywności, wydanie 8). Rozdziały fundamentalne, jak sama nazwa wskazuje, stanowią podstawę funkcjonowania skutecznego systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością produktu. Szeroko rozumiane utrzymanie higieny i porządku jest kluczowe pod wieloma względami, ale ma szczególne znaczenie w kontekście ryzyka związanego z zagrożeniami mikrobiologicznymi i ewentualną kontaminacją podczas wytwarzania produktów / materiałów opakowaniowych wrażliwych higienicznie (np.: do kontaktu z żywnością, kosmetyków itp.).

W wydaniu 6 Globalnej normy dotyczącej materiałów opakowaniowych dodano nową klauzulę odnoszącą się do programu monitoringu środowiskowego (klauzula 4.8.5)*. Klauzula  to podaje wymagania odnośnie  wdrożenia w/w programu w celu zapewnienia, że podejmowane działania (sprzątanie, czyszczenie, mycie, dezynfekcja…) są skuteczne w minimalizowaniu ryzyka związanego z zanieczyszczeniem produktu, głównie mikrobiologicznego.

...

Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRCGS Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta, jak i auditora.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.