Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Poniższe opracowanie to kontynuacja cyklu artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
Wyobraź sobie taką sytuację audytową:
Karta niezgodności numer X1: „Wyprodukowano niezgodną partię powłoki 1 – przekroczona górna granica dla wartości lepkości. Przyczyna: „błąd ludzki”. Działania: „szkolenie pracownika”. Pada pytanie ze strony audytora: „Ile razy w przeciągu ostatnich 6 miesięcy wystąpiła taka niezgodność? Odpowiedz: „5 razy”. Karty niezgodności dla tych przypadków wykazują, iż 4 z 5 sytuacji miało miejsce z udziałem tego samego operatora XYZ. Przyczyny zidentyfikowane we wszystkich tych kartach: „błąd ludzki”, działania podjęte” „szkolenie pracownika”…
I w tym momencie rodzi się szereg pytań (...)
Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI
Przeczytaj także
Monitoring środowiskowy – jak podejść do tematu w branży opakowaniowej (i nie tylko…)? Utrzymanie higieny i porządku (Housekeeping and cleaning, 4.8) jest rozdziałem fundamentalnym (podstawowym) zarówno w normie BRC
HARA, HARM i zaangażowanie najwyższego kierownictwa (budowanie kultury bezpieczeństwa i jakości produktu…)
Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.