Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy czekają nas nowe regulacje w obszarze aromatów?

Kategoria: Składniki Żywności

Obecność aromatów na liście składników produktów spożywczych jest od jakiegoś czasu standardem. Niespodziewanie znajdują się one również w żywności minimalnie przetworzonej. W większych sklepach trudno znaleźć półkę, na której znajdować się będą produkty żywnościowe pozbawione aromatów.

Dodawanie aromatów naturalnych lub sztucznych to zjawisko, od jakiegoś czasu, powszechne w przemyśle spożywczym. W marketach, wśród wielu obiecujących produktów, ciężko znaleźć te, wytworzone wyłącznie na bazie naturalnych składników. Producenci, używający aromatów często wprowadzają konsumentów w błąd, sugerując, iż produkt pochodzi z naturalnych składników  - obecnych w nim niestety w bardzo małych ilościach lub wręcz nieobecnych. Umieszczanie na opakowaniach produktów spożywczych grafiki sugerującej, iż produkt został wytworzony z danego składnika, podczas gdy został on zastąpiony aromatem to działanie niezgodne z prawem, niestety ta praktyka wciąż jest wykorzystywana przez niektórych producentów.

Stosowanie środków aromatyzujących rodzi jednak więcej wątpliwości. Aromaty mogłyby z powodzeniem zastąpić naturalne składniki, naśladując ich smak i zapach niemniej są one znacznie tańsze niż ich naturalne pierwowzory. W następstwie tego zjawiska pomiędzy produktami bazującymi wyłącznie na naturalnych składnikach, a tymi wzbogacanymi aromatami tworzy się przepaść cenowa. Tym bardziej istotne staje się wyraźne rozdzielenie tych produktów na dwie kategorie, tak, aby tańsze produkty wzbogacane aromatami nie były przez konsumentów utożsamiane z produktami opartymi wyłącznie na naturalnych składnikach. Dodatkowo aromaty mogą być stosowane przez nieuczciwych producentów do ukrywania niskiej jakości wyrobu. Środki smakowo-zapachowe mogą maskować niewystarczającą jakość niektórych składników lub zbyt niską zawartość innych, charakterystycznych dla smakowitości danego wyrobu.

Coraz częściej aromaty spożywcze są stosowane również w produktach minimalnie przetworzonych takich jak warzywa w puszce czy ogórki korniszony oraz produktach ekologicznych. Co ciekawe aromaty stosowane w produktach ekologicznych wcale nie należą do środków ekologicznych.

Foodwatch, jako niezależna organizacja dbająca o interesy konsumentów, zwrócił się z pytaniem o stosowanie środków aromatyzujących do kilku producentów, jednak odmówili oni ujawnienia informacji o składzie swoich produktów. Problemem są dotknięte zarówno małe jak i duże firmy. Cena produktu oraz renoma producenta nie dają żadnych gwarancji odnośnie wysokiej jakości produktu. Foodwatch rozpoczął kampanię mającą na celu zwiększenie przejrzystości w znakowaniu produktów spożywczych. Organizacja wnioskuje do producentów o upewnienie się, czy ich opakowania nie wprowadzają konsumentów w błąd i nie przysłaniają prawdziwego charakteru produktu.

Źródła:

http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/topics/arnaque-sur-l-etiquette/dernieres-actus/les-aromes-envahissent-nos-assiettes/

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.