Czy czekają nas nowe regulacje w obszarze aromatów?
Obecność aromatów na liście składników produktów spożywczych jest od jakiegoś czasu standardem. Niespodziewanie znajdują się one również w żywności minimalnie przetworzonej. W większych sklepach trudno znaleźć półkę, na której znajdować się będą produkty żywnościowe pozbawione aromatów.
Dodawanie aromatów naturalnych lub sztucznych to zjawisko, od jakiegoś czasu, powszechne w przemyśle spożywczym. W marketach, wśród wielu obiecujących produktów, ciężko znaleźć te, wytworzone wyłącznie na bazie naturalnych składników. Producenci, używający aromatów często wprowadzają konsumentów w błąd, sugerując, iż produkt pochodzi z naturalnych składników - obecnych w nim niestety w bardzo małych ilościach lub wręcz nieobecnych. Umieszczanie na opakowaniach produktów spożywczych grafiki sugerującej, iż produkt został wytworzony z danego składnika, podczas gdy został on zastąpiony aromatem to działanie niezgodne z prawem, niestety ta praktyka wciąż jest wykorzystywana przez niektórych producentów.
Stosowanie środków aromatyzujących rodzi jednak więcej wątpliwości. Aromaty mogłyby z powodzeniem zastąpić naturalne składniki, naśladując ich smak i zapach niemniej są one znacznie tańsze niż ich naturalne pierwowzory. W następstwie tego zjawiska pomiędzy produktami bazującymi wyłącznie na naturalnych składnikach, a tymi wzbogacanymi aromatami tworzy się przepaść cenowa. Tym bardziej istotne staje się wyraźne rozdzielenie tych produktów na dwie kategorie, tak, aby tańsze produkty wzbogacane aromatami nie były przez konsumentów utożsamiane z produktami opartymi wyłącznie na naturalnych składnikach. Dodatkowo aromaty mogą być stosowane przez nieuczciwych producentów do ukrywania niskiej jakości wyrobu. Środki smakowo-zapachowe mogą maskować niewystarczającą jakość niektórych składników lub zbyt niską zawartość innych, charakterystycznych dla smakowitości danego wyrobu.
Coraz częściej aromaty spożywcze są stosowane również w produktach minimalnie przetworzonych takich jak warzywa w puszce czy ogórki korniszony oraz produktach ekologicznych. Co ciekawe aromaty stosowane w produktach ekologicznych wcale nie należą do środków ekologicznych.
Foodwatch, jako niezależna organizacja dbająca o interesy konsumentów, zwrócił się z pytaniem o stosowanie środków aromatyzujących do kilku producentów, jednak odmówili oni ujawnienia informacji o składzie swoich produktów. Problemem są dotknięte zarówno małe jak i duże firmy. Cena produktu oraz renoma producenta nie dają żadnych gwarancji odnośnie wysokiej jakości produktu. Foodwatch rozpoczął kampanię mającą na celu zwiększenie przejrzystości w znakowaniu produktów spożywczych. Organizacja wnioskuje do producentów o upewnienie się, czy ich opakowania nie wprowadzają konsumentów w błąd i nie przysłaniają prawdziwego charakteru produktu.
Źródła:
http://www.foodwatch.org/fr/s-informer/topics/arnaque-sur-l-etiquette/dernieres-actus/les-aromes-envahissent-nos-assiettes/
Przeczytaj także
-
01.04.2017
Głosowanie w sprawie unijnych regulacji dotyczących akrylamidu zostało ustalone na czerwiec
Głosowanie, w sprawie projektu rozporządzenia, które może wprowadzić obligatoryjne stosowanie dobrej praktyki przemysłowej, w celu obniżenia zawartości akrylamidu, zostało ustalone na 19 czerwca...
-
09.03.2017
Rozporządzenie Komisji UE 2017/378
Rozporządzenie 2017/378, zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych