Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy nowy rodzaj bioplastiku znajdzie zastosowanie w produkcji opakowań do żywności

Kategoria: Opakowania

Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.

Celuloza i glicerol

Do stworzenia bioplastiku naukowcy wykorzystali komercyjnie dostępną celulozę oraz glicerol. „Mimo że jest to prosta strategia, do tej pory nie była obiektem badań naukowych”, mówi dr Susana Guzmán z instytutu badawczego „La Mayora” w Máladze.

Alternatywa dla konwencjonalnego plastiku

Jest on wodoodporny, zapewnia ochronę przed patogenami i posiada właściwości fizyczne zbliżone do plastikowej folii spożywczej – jest plastyczny, giętki i przezroczysty. Jak zaznaczają autorzy publikacji, w której opisano nowatorski bioplastik, jednym z głównych celów prowadzonych przez nich prac było opracowanie materiału na bazie odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, który byłby transparentny, odporny i biodegradowalny, dzięki czemu mógłby stanowić alternatywę dla tradycyjnych rodzajów plastiku.

Świeżość produktów na przestrzeni czasu

Naukowcy poddali nowy bioplastik testom, wykorzystując go jako opakowanie do ciastek – jak się okazało, materiał pozwalał na skuteczne zachowanie świeżości produktów na przestrzeni czasu. „Analizy te są pierwszym etapem w pracach nad doskonaleniem naszego rozwiązania. W przyszłości mogłoby znaleźć ono zastosowanie na targowiskach, w barach szybkiej obsługi czy piekarniach”, przekonuje dr Guzmán.

Rozwiązanie przyjazne środowisku

Jedną z najważniejszych cech nowego materiału jest jego obojętność dla środowiska naturalnego. Bioplastik poddano testom dekompozycji, aby ocenić jego potencjalny wpływ na środowisko wodne. Badacze zaobserwowali, że dzięki obecności glicerolu materiał łatwo ulegał rozkładowi przez mikroorganizmy, które były w stanie wykorzystać go w procesach przemiany materii.

Potencjalne zastosowania w przemyśle spożywczym

Według hiszpańskich naukowców opracowany przez nich bioplastik jest bardziej wytrzymały niż inne tego typu materiały i mógłby z powodzeniem posłużyć do produkcji opakowań takich rodzajów żywności, jak pieczywo, ciastka, mięso czy ryby.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813024037619
  2. https://fundaciondescubre.es/noticias/elaboran-bioplasticos-para-el-envasado-de-alimentos-de-consumo-rapido/

Wybierz temat: Badania żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.