Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
Celuloza i glicerol
Do stworzenia bioplastiku naukowcy wykorzystali komercyjnie dostępną celulozę oraz glicerol. „Mimo że jest to prosta strategia, do tej pory nie była obiektem badań naukowych”, mówi dr Susana Guzmán z instytutu badawczego „La Mayora” w Máladze.
Alternatywa dla konwencjonalnego plastiku
Jest on wodoodporny, zapewnia ochronę przed patogenami i posiada właściwości fizyczne zbliżone do plastikowej folii spożywczej – jest plastyczny, giętki i przezroczysty. Jak zaznaczają autorzy publikacji, w której opisano nowatorski bioplastik, jednym z głównych celów prowadzonych przez nich prac było opracowanie materiału na bazie odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, który byłby transparentny, odporny i biodegradowalny, dzięki czemu mógłby stanowić alternatywę dla tradycyjnych rodzajów plastiku.
Świeżość produktów na przestrzeni czasu
Naukowcy poddali nowy bioplastik testom, wykorzystując go jako opakowanie do ciastek – jak się okazało, materiał pozwalał na skuteczne zachowanie świeżości produktów na przestrzeni czasu. „Analizy te są pierwszym etapem w pracach nad doskonaleniem naszego rozwiązania. W przyszłości mogłoby znaleźć ono zastosowanie na targowiskach, w barach szybkiej obsługi czy piekarniach”, przekonuje dr Guzmán.
Rozwiązanie przyjazne środowisku
Jedną z najważniejszych cech nowego materiału jest jego obojętność dla środowiska naturalnego. Bioplastik poddano testom dekompozycji, aby ocenić jego potencjalny wpływ na środowisko wodne. Badacze zaobserwowali, że dzięki obecności glicerolu materiał łatwo ulegał rozkładowi przez mikroorganizmy, które były w stanie wykorzystać go w procesach przemiany materii.
Potencjalne zastosowania w przemyśle spożywczym
Według hiszpańskich naukowców opracowany przez nich bioplastik jest bardziej wytrzymały niż inne tego typu materiały i mógłby z powodzeniem posłużyć do produkcji opakowań takich rodzajów żywności, jak pieczywo, ciastka, mięso czy ryby.
Źródła:
Przeczytaj także
Rząd przyjął istotne nowelizacje ustaw związanych z gospodarką odpadami, które przyniosą zmiany w systemie segregacji odpadów budowlanych oraz w organizacji systemu kaucyjnego.
Nowe przepisy, w tym projekt rozporządzenia PPWR, które będzie regulowało europejski rynek opakowań, mają pomóc ograniczyć do minimum obecność i stężenie substancji potencjalnie niebezpiecznych w opakowaniach do żywności oraz zredukować negatywny wpływ na środowisko mikrodrobin plastiku, nakładając obowiązki i ograniczenia na producentów działających na tym rynku. W ustalaniu norm w tym zakresie mogą pomóc badania, w których uczestniczą polskie organizacje i firmy.
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.