Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System kaucyjny przesunięty w czasie. Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Rząd przyjął istotne nowelizacje ustaw związanych z gospodarką odpadami, które przyniosą zmiany w systemie segregacji odpadów budowlanych oraz w organizacji systemu kaucyjnego. 29 października 2024 roku Rada Ministrów zatwierdziła projekty nowelizacji przygotowane przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska, które mają wejść w życie z początkiem 2025 roku.

Nowe zasady segregacji odpadów budowlanych

W ramach nowelizacji ustawy o odpadach (UC23) wprowadzono zmiany dotyczące odpadów budowlanych i rozbiórkowych. Główne założenie projektu to uelastycznienie procesu segregacji tych odpadów oraz uproszczenie procedur dla przedsiębiorców. Nowe przepisy pozwalają na przekazywanie odpadów innym podmiotom, które będą odpowiedzialne za ich segregację, co pozwoli firmom budowlanym na efektywniejsze zarządzanie odpadami, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedzialności za segregację.

Przepisy wprowadzą również możliwość przekazywania funduszy z rezerwy budżetowej na usuwanie nielegalnie zdeponowanych odpadów zagrażających zdrowiu i środowisku. Przewidziane jest tymczasowe działanie przepisów na lata 2025-2027, z planem ich finansowania w przypadku dostępności środków.

System kaucyjny: przejrzystość i odroczenie terminu

Druga nowelizacja, dotycząca ustawy o gospodarce opakowaniami (UD45), przewiduje wprowadzenie zamkniętego obiegu kaucji, co ma usprawnić rozliczanie kaucji na wszystkich etapach dystrybucji. Ważnym elementem systemu będzie obowiązek przyjmowania przez sklepy szklanych opakowań wielokrotnego użytku, co obejmie także mniejsze sklepy.

Z uwagi na konieczność dostosowania się jednostek handlowych do nowych wymogów, pełne wdrożenie systemu kaucyjnego przesunięto na 1 października 2025 roku.

Nowe przepisy mają na celu stworzenie jednolitego systemu kaucyjnego, gwarantującego łatwy dostęp do punktów odbioru opakowań w każdej gminie oraz precyzyjne rozliczanie pobranej kaucji.

 

Źródło: Ministerstwo Klimatu i Środowiska

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.