Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
Dwutlenek krzemu w formie nanocząstek
Dwutlenek krzemu, znany również jako E551, to dodatek do żywności przybierający formę nanocząstek. Pełni on rolę przeciwzbrylającą w wielu różnych produktach występujących w suchej bądź sproszkowanej postaci, pomagając zachować ich smak, teksturę oraz trwałość. Wymienić można tu m.in. zupy i sosy w proszku, kaszki dla dzieci, kawę rozpuszczalną czy żywność liofilizowaną. Szacuje się, że E551 może wchodzić w skład nawet 2600 rodzajów sprzedawanej na całym świecie przetworzonej żywności. Według autorów publikacji jesteśmy wystawieni na jego działanie w niewielkich dawkach praktycznie każdego dnia.
Wpływ na układ odpornościowy
Francusko-kanadyjski zespół postawił sprawdzić czy tego typu ekspozycja może mieć wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego w obrębie jelit. W tym celu naukowcy przeprowadzili trwający 3 miesiące eksperyment na myszach, które codziennie otrzymywały E551. Wskutek narażenia zmniejszyła się tolerancja zwierząt na białka pochodzące z diety, a równocześnie nasileniu uległ stan zapalny w przewodzie pokarmowym.
Markery stanu zapalnego
Badacze przeanalizowali mechanizm leżący u podłoża zaobserwowanych zmian. Jak się okazało, E551 spowodował zmniejszenie liczby komórek odpornościowych w jelicie odpowiedzialnych za wytwarzanie przeciwzapalnych substancji niezbędnych do zapobiegania nadmiernej reakcji na białka z żywności. Wykorzystując myszy genetycznie predysponowane do rozwoju celiakii naukowcy ustalili, że codzienna ekspozycja na E551 pogarsza markery stanu zapalnego powiązane z tym schorzeniem.
Związek z nadwrażliwością pokarmową
Według autorów wyniki przeprowadzonych przez nich doświadczeń sugerują, że przewlekłe narażenie na działanie E551 z żywności może przyczyniać do rozwoju celiakii u szczególnie wrażliwych osób. „Rezultaty te powinny stać się punktem wyjścia do dalszych badań nad związkiem między tlenkiem krzemu w diecie a nadwrażliwością pokarmową u ludzi”, podsumowują badacze.
Źródła:
Przeczytaj także
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.
Nowotwory złośliwe stoją na drugim miejscu pod względem przyczyn śmierci w USA i w Polsce (w Polsce odpowiadają za mniej więcej 20% zgonów), a podobne dane obserwuje się w pozostałych krajach rozwiniętych.