Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

D-ryboza nową pozycją w unijnym wykazie nowej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

16 kwietnia wejdzie w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/506 z dnia 26 marca 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek D-rybozy jako nowej żywności.

D-ryboza jest monosacharydem, który jest wytwarzany w drodze fermentacji z zastosowaniem szczepu Bacillus subtilis. Jest w postaci sproszkowanej o barwie białej do jasnożółtej. Może być dodawana do batoników zbożowych, wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, czekoladowych wyrobów cukierniczych z wyłączeniem batonów czekoladowych, herbat i naparów. Znajduje również zastosowanie w napojach i batonach zalecanych przy wzmożonym wysiłku fizycznym, szczególnie dla sportowców i w środkach spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.

W okresie ochrony tj. do 16 kwietnia 2024 r., D-ryboza może być wprowadzana na rynek w Unii wyłącznie przez wnioskodawcę - przedsiębiorstwo Bioenergy Life Science, Inc. (Minneapolis, USA), chyba że kolejny wniosko­dawca uzyska zezwolenie dotyczące przed­miotowej nowej żywności bez powoływania się na zastrzeżone dowody naukowe lub dane naukowe objęte ochroną lub za zgodą wnioskodawcy.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn