Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
16 kwietnia wejdzie w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/506 z dnia 26 marca 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek D-rybozy jako nowej żywności.
D-ryboza jest monosacharydem, który jest wytwarzany w drodze fermentacji z zastosowaniem szczepu Bacillus subtilis. Jest w postaci sproszkowanej o barwie białej do jasnożółtej. Może być dodawana do batoników zbożowych, wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, czekoladowych wyrobów cukierniczych z wyłączeniem batonów czekoladowych, herbat i naparów. Znajduje również zastosowanie w napojach i batonach zalecanych przy wzmożonym wysiłku fizycznym, szczególnie dla sportowców i w środkach spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
W okresie ochrony tj. do 16 kwietnia 2024 r., D-ryboza może być wprowadzana na rynek w Unii wyłącznie przez wnioskodawcę - przedsiębiorstwo Bioenergy Life Science, Inc. (Minneapolis, USA), chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące przedmiotowej nowej żywności bez powoływania się na zastrzeżone dowody naukowe lub dane naukowe objęte ochroną lub za zgodą wnioskodawcy.
Przeczytaj także
Opublikowano decyzję Prezesa UOKiK nr DIH-1/12/2019 z 14 lutego 2019 r. Decyzja ta jest warta uwagi z racji omówienia w niej znaczenia, jakie daje oznaczenie produktu jako „wiejski” oraz roli oznaczeń produktów, ze szczególnym uwzględnieniem oznaczeń wprowadzających w błąd.
W marcu 2019 r. Komisja Europejska dokonała rejestracji dwóch nowych nazw w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/486 oraz 2019/487.
W lutym 2019 r. Komisja Europejska zarejestrowała dwie nowe chronione nazwy pochodzenia produktu i dokonała jednej zmiany specyfikacji. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/218, 2019/281 z dnia 12 lutego 2019 r. oraz 2019/332 z dnia 20 lutego 2019 r.