Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKiK dotycząca pojęcia „produkt wiejski”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano decyzję Prezesa UOKiK nr DIH-1/12/2019 z 14 lutego 2019 r. Decyzja ta jest warta uwagi z racji omówienia w niej znaczenia, jakie daje oznaczenie produktu jako „wiejski” oraz roli oznaczeń produktów, ze szczególnym uwzględnieniem oznaczeń wprowadzających w błąd.

Produkt „bułka kartoflana z ziarnami – produkt głęboko mrożony” był oferowany konsumentom jako „bułka wiejska z ziarnami”, zaś „bułka ziemniaczana jasna – produkt głęboko mrożony” jako „bułka wiejska”.

Prezes UOKiK stwierdził, że informacje o produkcie występujące w nazwie produktu uwidocznionej w miejscu sprzedaży, odnoszące się do jego „wiejskości”, nie charakteryzowały go rzetelnie. Modyfikacje nazwy pieczywa wprowadzały konsumentów w błąd. Wywoływały bowiem skojarzenia z wiejską, tradycyjną (prostą) metodą produkcji, a więc były nieadekwatne do pozostałych elementów oznakowania, wskazujących, że bułki te były wypiekane z produktu głęboko mrożonego na miejscu w sklepie i zawierały w składzie m.in. środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy), a także dodawany jako wyodrębniony z mąki składnik gluten pszenny.

Odnośnie pojęcia „produkt wiejski” stwierdzono, że określenia typu „wiejski” nie stanowią neutralnej, ogólnikowej informacji, tylko wyróżniają produkt pod względem jego jakości na tle innych, podobnych produktów, a nie oznakowanych w taki sposób, i są istotnym źródłem informacji o produkcie, w tym o jego składzie i sposobie produkcji (por. wyrok NSA z 29 września 2017 r., II GSK 3530/15). Nie ulega bowiem wątpliwości, że produkt „wiejski” budzi skojarzenia z produktem posiadającym cechy i właściwości zbliżone do produktu wytwarzanego na „wsi” w potocznym rozumieniu, tj. w procesie produkcyjnym opartym na wiejskiej, tradycyjnej (prostej) metodzie produkcji, z użyciem naturalnych, niegdyś stosowanych składników, bez substancji dodatkowych.

www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn