Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Powołanie z dniem 1 stycznia 2019 r. Głównego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego powoduje konieczność dostosowania prawa do pojawienia się nowego organu i określenia zasad współpracy między organami administracji.
Treść rozporządzenia
Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2019 r. reguluje sposób i formy współdziałania Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych.
Współpraca przy dokonywaniu kontroli produktów rybnych, w tym przekazywania informacji o nieprawidłowościach dotyczących produktów rybołówstwa regulowana jest w zakresie kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96, identyfikowalności, o której mowa w art. 58 rozporządzenia Rady (WE) nr 1224/2009 oraz w zakresie organizowania wspólnych kontroli produktów rybnych.
Obowiązywanie
Rozporządzenie weszło w życie z dniem 26 lutego 2019 r.
Przeczytaj także
Na stronach RCL możemy znaleźć projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Sanitarnemu (druk nr MZ 708). Zadaniem projektu jest scalenie nadzoru nad różnymi rodzajami żywności w ramach GIS.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/335 z dnia 27 lutego 2019 r. kończy spór w sprawie rejestracji napoju spirytusowego „Tequila” jako chronionego oznaczenia geograficznego. Od 20 marca nazwa „Tequila” będzie funkcjonować w Unii Europejskiej jako nazwa napoju spirytusowego wyprodukowanego w Meksyku.
Opublikowano ciekawą decyzję Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora JHARS w przedmiocie zafałszowania żywności. Sprawa dotyczyła zastosowania określenia „jak słodko smakuje Polska” w przypadku, gdy podstawowy składnik pochodził z Argentyny.