Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
W marcu 2019 r. Komisja Europejska dokonała rejestracji dwóch nowych nazw w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
1. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/486 z dnia 19 marca 2019 r.
Zarejestrowano nazwy „Schaf-Heumilch”/„Sheep's Haymilk”/„Latte fieno di pecora”/„Lait de foin de brebis”/„Leche de heno de oveja” (GTS). Nazwy określają produkt należący do klasy 1.4. (Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Kraj pochodzenia – Austria. Rozporządzenie wejdzie w życie 15 kwietnia 2019 r.
2. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/487 z dnia 19 marca 2019 r.
Zarejestrowano nazwy „Ziegen-Heumilch”/„Goat's Haymilk”/„Latte fieno di capra”/„Lait de foin de chèvre”/„Leche de heno de cabra” (GTS). nazwy określają produkt należący do klasy 1.4. (Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.). Kraj pochodzenia – Austria. Rozporządzenie wejdzie w życie 15 kwietnia 2019 r.
Przeczytaj także
W lutym 2019 r. Komisja Europejska zarejestrowała dwie nowe chronione nazwy pochodzenia produktu i dokonała jednej zmiany specyfikacji. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/218, 2019/281 z dnia 12 lutego 2019 r. oraz 2019/332 z dnia 20 lutego 2019 r.
Powołanie z dniem 1 stycznia 2019 r. Głównego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego powoduje konieczność dostosowania prawa do pojawienia się nowego organu i określenia zasad współpracy między organami administracji.
Na stronach RCL możemy znaleźć projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Sanitarnemu (druk nr MZ 708). Zadaniem projektu jest scalenie nadzoru nad różnymi rodzajami żywności w ramach GIS.
Polecane produkty