Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzja GIHARS w sprawie „pieczywa mieszanego”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano niedawno interesującą decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS) z dnia 19 września 2018 r., znak: KO.8230.475.2018, w sprawie produktu: Chleb razowy żytni ze słonecznikiem.

W decyzji stwierdzono, że:

„Nieprawidłowe oznaczenie rodzaju pieczywa - ,,pieczywo mieszane’’, podczas gdy w produkcji wykorzystano wyłącznie mąki żytnie brak wskazania składników składnika złożonego – zakwas żytni nieprawidłowa nazwa środka spożywczego – chleb żytni razowy, gdyż pieczywo żytnie, chleb żytni to pieczywo, w którym mąka żytnia stanowi od 90 % do 100 % sypkich składników, a mąka pszenna dodawana w ilości mniejszej niż 10 % brak wskazania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego, tj. w wykazie składników chleba żytniego razowego ze słonecznikiem nie podano procentowej zawartości słonecznika nieprawidłowe oznaczenie terminu przydatności do spożycia nieprawidłowa kolejność składników w wykazie składników, dotyczy wody, soli oraz słonecznika w wykazie składników nie wskazano rodzaju mąki razowej pominięcie w oznakowaniu jednego ze składników środka spożywczego – sezamu, który jest składnikiem alergennym.

Powyższe narusza art. 7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.”

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn