Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawo żywnościowe: Niezatwierdzone oświadczenia zdrowotne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1556 z dnia 17 października 2018 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

Zgodnie z rozporządzeniem następujących oświadczeń zdrowotnych wymienionych w załączniku do omawianego rozporządzenia nie włącza się do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń:

  • „Przy zbilansowanej diecie i niewielkim ograniczeniu ilości spożywanych kalorii dodatkowe stosowanie produktu Stablor® przyczynia się do zmniejszenia ilości tłuszczu trzewnego i jednoczesnego utrzymania beztłuszczowej masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością, mających nadmierną ilość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz dotkniętych obecnością kardiometabolicznych czynników ryzyka”; substancja: Stablor®, napój o określonej zawartości makro- i mikroskładników odżywczych oraz specyficznej proporcji aminokwasów (stosunku tryptofanu do aminokwasów neutralnych);
  • „Kurkumina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania stawów”; substancja: kurkumina;
  • „Pomaga w zmniejszeniu masy ciała i tkanki tłuszczowej w przypadku spożywania w ramach diety niskokalorycznej (< 8 368 kJ/2 000 kcal/dzień) przez co najmniej 12 tygodni”; substancja: stosunek węglowodanów do białka (CHO:P) wynoszący ≤ 1,8 w przeliczeniu na wartość energetyczną w ramach diety niskokalorycznej i w odniesieniu do masy ciała;
  • „W ramach diety niskokalorycznej pomaga w utracie wagi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi”; substancja: Vibigaba (kiełkujący brązowy ryż).

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 7 listopada 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn