Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawo żywnościowe: Niezatwierdzone oświadczenia zdrowotne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1556 z dnia 17 października 2018 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

Zgodnie z rozporządzeniem następujących oświadczeń zdrowotnych wymienionych w załączniku do omawianego rozporządzenia nie włącza się do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń:

  • „Przy zbilansowanej diecie i niewielkim ograniczeniu ilości spożywanych kalorii dodatkowe stosowanie produktu Stablor® przyczynia się do zmniejszenia ilości tłuszczu trzewnego i jednoczesnego utrzymania beztłuszczowej masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością, mających nadmierną ilość tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz dotkniętych obecnością kardiometabolicznych czynników ryzyka”; substancja: Stablor®, napój o określonej zawartości makro- i mikroskładników odżywczych oraz specyficznej proporcji aminokwasów (stosunku tryptofanu do aminokwasów neutralnych);
  • „Kurkumina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania stawów”; substancja: kurkumina;
  • „Pomaga w zmniejszeniu masy ciała i tkanki tłuszczowej w przypadku spożywania w ramach diety niskokalorycznej (< 8 368 kJ/2 000 kcal/dzień) przez co najmniej 12 tygodni”; substancja: stosunek węglowodanów do białka (CHO:P) wynoszący ≤ 1,8 w przeliczeniu na wartość energetyczną w ramach diety niskokalorycznej i w odniesieniu do masy ciała;
  • „W ramach diety niskokalorycznej pomaga w utracie wagi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi”; „Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi”; substancja: Vibigaba (kiełkujący brązowy ryż).

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 7 listopada 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 19.11.2018

    Wyrok Trybunału Sprawiedliwości dot. mleka w napojach spirytusowych

    Sąd Krajowy w Hamburgu (Niemcy) zwrócił się z pytaniem prejudycjalnym do Trybunału Sprawiedliwości dotyczącym możliwości użycia mleka jako substancji lub preparatu aromatycznego w likierze jajecznym. Zgodnie z wyrokiem Trybunału (dziewiąta izba) z 25 października 2018 r. w sprawie Tänzer & Trasper GmbH przeciwko Altenweddinger Geflügelhof KG (sygn. C‑342/17) nie jest to możliwe...

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Przedłużenie okresów zatwierdzenia substancji czynnych

    Komisja Europejska wydała 3 rozporządzenia wykonawcze: 2018/1260 z dnia 20 września 2018 r.; 2018/1262 z dnia 20 września 2018 r. oraz 2018/1266 z dnia 20 września 2018 r. dotyczące przedłużenia okresów zatwierdzenia wybranych substancji czynnych...

    Czytaj więcej
  • 13.09.2018

    Ważne orzeczenie NSA

    Bardzo interesujące i przydatne praktycznie orzeczenie wydał Naczelny Sąd Administracyjny  (sygn. akt II GSK 3321/16) utrzymując w mocy decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno- spożywczych o niewłaściwej jakości.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.