Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Treść decyzji
Decyzja prezesa UOKIK z dnia 12 stycznia 2018 r. dotyczyła utrzymania decyzji organu I instancji o wymierzeniu kar pieniężnych w łącznej wysokości 1500 zł za brak podania w lokalu gastronomicznym informacji o składach potraw oraz z tytułu niewłaściwej jakości handlowej potrawy pn. "Kebab Wołowina" (znak DIH-1/4/2018).
Uzasadnienie
Prezes UOKiK w uzasadnieniu decyzji stwierdził, że na uwzględnienie nie zasługuje niepoparta w żaden sposób deklaracja strony, jakoby w jej zakładzie gastronomicznym zainteresowanym konsumentom udzielano informacji o składzie potraw. Organ wskazał, że przede wszystkim, informacji o produkcie wymaganych przepisami § 19 rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych, nie wystarczy przekazać konsumentowi ustnie, ponieważ zgodnie z ust. 2 tego przepisu należy je podać w miejscu sprzedaży pisemnie, tj. na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom.
Prezes UOKiK zauważył ponadto, że pracownik strony obsługujący inspektorów Kujawsko-Pomorskiego WIIH występujących w roli konsumentów, tj. dokonujących zakupu kontrolnego, sprzedał im potrawę o nazwie „Kebab wołowina” nie informując o zastąpieniu wołowiny innym składnikiem - wyrobem mięsnym mielonym, wołowo-indyczo-drobiowym. Powyższe świadczyło więc o zafałszowaniu produktu.
Przeczytaj także
Decyzja ta utrzymuje w mocy decyzję Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy z dnia 6 listopada 2017 r. którą przedsiębiorcy wymierzono karę pieniężną w wysokości...
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych opublikował w ostatnim czasie następujące decyzje dotyczące zafałszowania produktów...