Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzja Prezesa UOKiK utrzymująca w mocy decyzję w przedmiocie wymierzenia dwóch kar pieniężnych z tytułu zafałszowania oraz niewłaściwej jakości handlowej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Treść decyzji

Decyzja prezesa UOKIK z dnia 12 stycznia 2018 r. dotyczyła utrzymania decyzji organu I instancji o wymierzeniu kar pieniężnych w łącznej wysokości 1500 zł za brak podania w lokalu gastronomicznym informacji o składach potraw oraz z tytułu niewłaściwej jakości handlowej potrawy pn. "Kebab Wołowina" (znak DIH-1/4/2018).

Uzasadnienie

Prezes UOKiK w uzasadnieniu decyzji stwierdził, że na uwzględnienie nie zasługuje niepoparta w żaden sposób deklaracja strony, jakoby w jej zakładzie gastronomicznym zainteresowanym konsumentom udzielano informacji o składzie potraw. Organ wskazał, że przede wszystkim, informacji o produkcie wymaganych przepisami § 19 rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych, nie wystarczy przekazać konsumentowi ustnie, ponieważ zgodnie z ust. 2 tego przepisu należy je podać w miejscu sprzedaży pisemnie, tj. na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom.

Prezes UOKiK zauważył ponadto, że pracownik strony obsługujący inspektorów Kujawsko-Pomorskiego WIIH występujących w roli konsumentów, tj. dokonujących zakupu kontrolnego, sprzedał im potrawę o nazwie „Kebab wołowina” nie informując o zastąpieniu wołowiny innym składnikiem - wyrobem mięsnym mielonym, wołowo-indyczo-drobiowym. Powyższe świadczyło więc o zafałszowaniu produktu.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.