Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje GIJHARS o zafałszowanej żywności: pieprz ziołowy i oregano

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W marcu 2019 r. opublikowano szereg nowych decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prezentujemy najciekawsze decyzje jakie zostały opublikowane.

Decyzja z dnia 8 stycznia 2019 r., znak KO.8230.23.2.2018 dotycząca zafałszowanego produktu „Pieprz ziołowy”.

„Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie podania kraju pochodzenia – Polska, mimo że do produkcji użyto: bazylię, cząber – kraj pochodzenia Egipt, chili mielone – kraj pochodzenia Chiny oraz curry – kraj pochodzenia Egipt, co było niezgodne z art. 4, ust. 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018r., poz. 2164)”.

Decyzja z dnia 8 stycznia 2019 r., znak KO.8230.23.2.2018 dotycząca produktu „Oregano”.

„Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowości w zakresie:

-niejednolitości pod względem tożsamości – wykrycie w próbce liści oliwki i innych liści nietypowych dla oregano,

-nietypowego smaku oraz zapachu dla suszonego oregano,

-barwy zielono-oliwkowo-brązowej, co było niezgodne z art. 4, ust. 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018r., poz. 2164)”.

www.food-law.pl

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.