Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
13 marca 2019 r. Trybunał Sprawiedliwości UE (dziesiąta izba) wydał wyrok w sprawie C-195/18 (Postępowanie karne przeciwko Prokuratura Okręgowa w Piotrkowie Trybunalskim i in). Wyrok odnosi się do stosowania stawek podatku akcyzowego przy produkcji piwa, jednakże jest ważny także z punktu widzenia prawa żywnościowego. Podnosi on kwestię zawartości słodu i substancji niesłodowych w piwie i dopuszcza produkcję piwa z niską zawartością słodu pod warunkiem spełniania przez produkt końcowy organoleptycznych cech i właściwości piwa.
Sprawa wynikła z pytania prejudycjalnego zadanego przez polski sąd w sprawie dotyczącej produkcji mieszaniny piwa z napojami bezalkoholowymi zawierającej ok. 7% słodu. Produkt był rozliczany wg stawki podatku akcyzowego jako piwo, jednakże organ celny uznał, że jest to napój na bazie napoju fermentowanego i napoju bezalkoholowego objęty znacznie wyższą stawką akcyzy. Wobec producenta wszczęto postępowanie karne o wprowadzanie organu celnego w błąd poprzez poświadczenie nieprawdy w deklaracjach podatku akcyzowego.
Zdaniem Trybunału, definicja piwa uwzględnia nie tylko wszelkie produkty oznaczone pozycją CN 2203, ale także wszelkie produkty zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, oznaczone pozycją CN 2206, o ile w każdym wypadku rzeczywista zawartość alkoholu w tych produktach przekracza 0,5% obj. Z kolei CN nie określa minimalnej zawartości procentowej składników słodowych w brzeczce przeznaczonej do produkcji piwa. Trybunał stanął stanowisku, że piwem otrzymywanym ze słodu jest taki produkt, który ma w swoim składzie słód. Jednakże według treści orzeczenia, z przepisów nie można wywnioskować minimalnej zawartości procentowej słodu w brzeczce. Do przygotowania brzeczki mogą być używane pewne ilości niesłodowanych zbóż, bez wymogu, aby proporcja składników niesłodowych był niższa od proporcji składników słodowych.
Ostatecznie produkt wytworzony z nieznaczną zawartością słodu i z dodaniem glukozy przed fermentacją alkoholową nie jest wyłączony z pojęcia „piwa otrzymywanego ze słodu”. Jednakże warunkiem określenia jest to, aby jego obiektywne cechy i właściwości odpowiadały obiektywnych cechom i właściwością piwa. W tym względzie należy wziąć pod uwagę szczególnie cechy organoleptyczne danego produktu. Cechami organoleptycznymi mogą być barwa, smak, pienistość czy aromat.
Przeczytaj także
16 kwietnia wejdzie w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/506 z dnia 26 marca 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek D-rybozy jako nowej żywności. D-ryboza jest monosacharydem, który jest wytwarzany w drodze fermentacji z zastosowaniem szczepu Bacillus subtilis.
Opublikowano decyzję Prezesa UOKiK nr DIH-1/12/2019 z 14 lutego 2019 r. Decyzja ta jest warta uwagi z racji omówienia w niej znaczenia, jakie daje oznaczenie produktu jako „wiejski” oraz roli oznaczeń produktów, ze szczególnym uwzględnieniem oznaczeń wprowadzających w błąd.
W marcu 2019 r. Komisja Europejska dokonała rejestracji dwóch nowych nazw w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/486 oraz 2019/487.
Polecane produkty