Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zawartość słodu w piwie w świetle wyroku TSUE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

13 marca 2019 r. Trybunał Sprawiedliwości UE (dziesiąta izba) wydał wyrok w sprawie C-195/18 (Postępowanie karne przeciwko Prokuratura Okręgowa w Piotrkowie Trybunalskim i in). Wyrok odnosi się do stosowania stawek podatku akcyzowego przy produkcji piwa, jednakże jest ważny także z punktu widzenia prawa żywnościowego. Podnosi on kwestię zawartości słodu i substancji niesłodowych w piwie i dopuszcza produkcję piwa z niską zawartością słodu pod warunkiem spełniania przez produkt końcowy organoleptycznych cech i właściwości piwa.

Sprawa wynikła z pytania prejudycjalnego zadanego przez polski sąd w sprawie dotyczącej produkcji mieszaniny piwa z napojami bezalkoholowymi zawierającej ok. 7% słodu. Produkt był rozliczany wg stawki podatku akcyzowego jako piwo, jednakże organ celny uznał, że jest to napój na bazie napoju fermentowanego i napoju bezalkoholowego objęty znacznie wyższą stawką akcyzy. Wobec producenta wszczęto postępowanie karne o wprowadzanie organu celnego w błąd poprzez poświadczenie nieprawdy w deklaracjach podatku akcyzowego.

Zdaniem Trybunału, definicja piwa uwzględnia nie tylko wszelkie produkty oznaczone pozycją CN 2203, ale także wszelkie produkty zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, oznaczone pozycją CN 2206, o ile w każdym wypadku rzeczywista zawartość alkoholu w tych produktach przekracza 0,5% obj. Z kolei CN nie określa minimalnej zawartości procentowej składników słodowych w brzeczce przeznaczonej do produkcji piwa. Trybunał stanął stanowisku, że piwem otrzymywanym ze słodu jest taki produkt, który ma w swoim składzie słód. Jednakże według treści orzeczenia, z przepisów nie można wywnioskować minimalnej zawartości procentowej słodu w brzeczce. Do przygotowania brzeczki mogą być używane pewne ilości niesłodowanych zbóż, bez wymogu, aby proporcja składników niesłodowych był niższa od proporcji składników słodowych.

Ostatecznie produkt wytworzony z nieznaczną zawartością słodu i z dodaniem glukozy przed fermentacją alkoholową nie jest wyłączony z pojęcia „piwa otrzymywanego ze słodu”. Jednakże warunkiem określenia jest to, aby jego obiektywne cechy i właściwości odpowiadały obiektywnych cechom i właściwością piwa. W tym względzie należy wziąć pod uwagę szczególnie cechy organoleptyczne danego produktu. Cechami organoleptycznymi mogą być barwa, smak, pienistość czy aromat.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn