Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje o zafałszowaniu żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W grudniu opublikowano szereg decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Większość stanowią typowe przypadki niezadeklarowania określonego składnika na etykiecie, błędnego oznakowania lub wskazania na etykiecie nieprawdziwej ilości składnika. Wśród nich warto jednak zwrócić szczególną uwagę na:

- decyzję z dnia 31 października 2018 r., znak:8230.149.2018 w sprawie użycia informacji „z leśnego podwórza” na grafice opakowania jaj.

Decyzja dotyczyła produktu: „10 Świeżych jaj z leśnego podwórze na własnych paszach klasa A klasa wagowa M, a’10 szt”.

Stwierdzono w niej, że: „użycie informacji ,,z leśnego podwórza’’ połączeniu z grafiką opakowania, tj. zdjęcia przedstawiające krajobraz leśny wskazuje na naturalną metodę chowu kur niosek, od których pozyskano jaja, podczas gdy jaja pochodzą od kur z chowu klatkowego.

decyzję z dnia 5 października 2018 r., znak KO.8230.12.1.2018 w sprawie trzech produktów:

„Zielone biłgorajskie – piwo jasne niepasteryzowane”,

„Zielone biłgorajskie lekkie – piwo jasne lekkie”,

„Zielone biłgorajskie jasne – piwo jasne pełne”.

W decyzji stwierdzono, że: „Podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie zamieszczenia nazwy handlowej „Zielone Biłgorajskie”, mimo że faktycznie piwo wyprodukowano w Browarze w Witnicy.

decyzję z dnia 12 października 2018 r., znak: KO.8230.532.2018 w sprawie oznakowania produktu o nazwie: „Węgorz patroszony z głową wędzony na gorąco, masa netto 3 kg”.

W decyzji stwierdzono, że: „w oznakowaniu podano nazwę handlową ,,Węgorz’’ dla gatunku Anguilla Rostrata, której nazwą handlową dla danego gatunku jest ,,Węgorz Amerykański’’, który jest innym przedstawicielem rodziny ryb węgorzowatych.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn