Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe maksymalne limity pozostałości paromomycyny

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała w grudniu rozporządzenie wykonawcze 2018/1967 z dnia 12 grudnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 37/2010 w celu sklasyfikowania substancji paromomycyna w odniesieniu do jej maksymalnego limitu pozostałości.

Treść rozporządzenia

Rozporządzenie rozszerza zakres maksymalnych limitów pozostałości paromomycyny w odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego na jaja wszystkich gatunków drobiu. Ustala się wartość MLP paromomycyny w jajach na 200 μg/kg. MLP paromomycyny dla innych produktów pochodzenia zwierzęcego nie uległa zmianie tj. 500 μg/kg w mięśniach, 1500 μg/kg w wątrobie i 1500 μg/kg w nerkach.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 2 stycznia 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn