Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Detekcja glutenu w żywności za pomocą… smartfona

Kategoria: Procesy i Technologie

Metoda kolorymetryczna

Zespół naukowców z Politechniki w Walencji (UPV) w Hiszpanii opracował nową metodę, która pozwala na łatwe i szybkie wykrywanie glutenu w produkcie spożywczym za pomocą smartfona. Innowacyjny system opiera się na teście kolorymetrycznym, w którym barwa czerwona wskazuje na obecność glutenu. „Nasz prototyp powstał z myślą o monitoringu żywności już od momentu jej wyprodukowania, tak by po trafieniu do rąk konsumentów, w tym przypadku osób z celiakią, była ona w stu procentach bezpieczna”, mówi prof. Luis A. Tortajada-Genaro z UPV.

Obecność i ilość glutenu w produkcie

Podobnie jak w przypadku popularnych w ostatnim czasie testów antygenowych, do analizy żywności z wykorzystaniem nowej technologii wystarcza zaledwie odrobina próbki. Umieszcza się ją na plastikowej membranie, a następnie wykonuje zdjęcie za pomocą telefonu. „Wykorzystując dostępne komercyjnie aplikacje możliwe jest rozłożenie koloru próbki na trzy podstawowe składowe: czerwony, zielony i niebieski, zgodnie z modelem RGB. Im większe natężenie barwy czerwonej, tym większa ilość glutenu w żywności. W ten sposób możemy łatwo i szybko stwierdzić czy w danym produkcie obecne jest niechciane białko, a nawet określić jego stężenie”, wyjaśnia prof. Tortajada.

Wykrywanie zafałszowań w przemyśle mięsnym

Poza detekcją glutenu nowa metoda może znaleźć również zastosowanie w wykrywaniu zafałszowań żywności, na przykład w przemyśle mięsnym. „Podczas produkcji niektórych wyrobów mięsnych w celu poprawy ich właściwości dodawane są surowce zbożowe, których dopuszczalny udział w składzie produktu jest ograniczony przepisami. Nasz test jest w stanie wykryć konkretne geny charakterystyczne dla zbóż, dzięki czemu możemy określić czy ilość dodatków nie przekracza ustalonych limitów”, mówi hiszpański badacz.

Zapewnienie jakości „od pola do stołu”

Według naukowców z UPV testy laboratoryjne nowej metody „dowodzą, że opracowany przez nas system biodetekcji jest wysoce skuteczny i może przyczynić się do poprawy kontroli bezpieczeństwa żywności. Technologia ta jest odpowiedzią na potrzeby nie tylko przemysłu spożywczego, ale też samych konsumentów. Jej zastosowanie może pomóc w zapewnieniu jakości produktu na każdym etapie jego powstawania, zgodnie z ideą «od pola do stołu»”, podsumowuje prof. Tortajada.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713522001360
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44261/detectar-gluten-en-alimentos-facil-y-rapidamente-con-el-telefono-movil?fbclid=IwAR12qUzzpB0XnlAwVcqXPHjeyYzuf_6gc8YbQz-5ceNSWtOEQ7kB9Kv5T18

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.