Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Długoterminowe prognozy unijnego rynku mięsa

Kategoria: Biznes

Do 2030 r. unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6% do 67,6 kg per capita. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.

W 2030 r. przeciętna konsumpcja mięsa w UE wyniesie około 67,6 kg per capita

Jak wynika z opublikowanych ostatnio prognoz Komisji Europejskiej unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6%, z 68,7 kg per capita w 2020 r. do 67,6 kg per capita w 2030 roku. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.

Wołowina i wieprzowina na nie, drób na tak

Konsumpcja wołowiny zmniejszy się o 8,5% do 9,7 kg per capita. Kontynuowany będzie również trend zastępowania mięsa wieprzowego mięsem drobiowym. W 2030 r. przeciętne spożycie wieprzowiny wyniesie 32 kg per capita, czyli o 4,2% mniej niż obecnie. Z kolei konsumpcja drobiu wyniesie 24,6 kg per capita, czyli zwiększy się o 5,1%.

Produkcja mięsa czerwonego ulegnie zmniejszeniu

Do 2030 r. unijne pogłowie bydła zmniejszy się o 7% do 29,1 mln sztuk. Ze względu na silną konkurencję cenową ze strony Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Brazylii udział UE w światowym handlu wołowiną zmniejszy się z 7 do 6% w 2030 r. Oczekuje się również, że w ciągu najbliższych pięciu lat ceny wołowiny utrzymywać będą się w trendzie spadkowym, podczas gdy w latach 2025-2030 nastąpi ich odbicie, głównie w wyniku spadku produkcji.

Dalekosiężne skutki ASF na produkcję wieprzowiny

Obawy związane z wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko, zmiany preferencji konsumentów oraz rozprzestrzenianie się ASF wpłyną na ograniczenie produkcji wieprzowiny w UE. Do 2030 r. unijna produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 4,6% do 21,9 mln t (ekwiwalent tuszy). W 2021 r. oczekiwany jest spadek wolumeny eksportu (-9,3% r/r), głównie ze względu na ASF w Niemczech, a także szybszą niż oczekiwano odbudowę pogłowia trzody chlewnej w Chinach.

Drób zyska na znaczeniu

Drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja utrzyma się w trendzie wzrostowym w ciągu najbliższych 10 lat. Do 2030 r. unijna produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 4,6% i szacowana jest na 14,8 mln ton. Wzrost produkcji determinowany będzie głównie wzrostem konsumpcji. Drób uznawany jest przez konsumentów za bardziej zrównoważone źródło białka niż mięso czerwone.

Koronawirus a wybory konsumentów

Dodatkowo, drób był jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja oraz konsumpcja zwiększyły się trakcie trwania pandemii COVID-19 w 2020 roku. Wynika to głównie z jego relatywnie niskiej ceny, a także łatwości przyrządzenia w domu.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.