Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Długoterminowe prognozy unijnego rynku mięsa

Kategoria: Business Review

Do 2030 r. unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6% do 67,6 kg per capita. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.

W 2030 r. przeciętna konsumpcja mięsa w UE wyniesie około 67,6 kg per capita

Jak wynika z opublikowanych ostatnio prognoz Komisji Europejskiej unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6%, z 68,7 kg per capita w 2020 r. do 67,6 kg per capita w 2030 roku. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.

Wołowina i wieprzowina na nie, drób na tak

Konsumpcja wołowiny zmniejszy się o 8,5% do 9,7 kg per capita. Kontynuowany będzie również trend zastępowania mięsa wieprzowego mięsem drobiowym. W 2030 r. przeciętne spożycie wieprzowiny wyniesie 32 kg per capita, czyli o 4,2% mniej niż obecnie. Z kolei konsumpcja drobiu wyniesie 24,6 kg per capita, czyli zwiększy się o 5,1%.

Produkcja mięsa czerwonego ulegnie zmniejszeniu

Do 2030 r. unijne pogłowie bydła zmniejszy się o 7% do 29,1 mln sztuk. Ze względu na silną konkurencję cenową ze strony Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Brazylii udział UE w światowym handlu wołowiną zmniejszy się z 7 do 6% w 2030 r. Oczekuje się również, że w ciągu najbliższych pięciu lat ceny wołowiny utrzymywać będą się w trendzie spadkowym, podczas gdy w latach 2025-2030 nastąpi ich odbicie, głównie w wyniku spadku produkcji.

Dalekosiężne skutki ASF na produkcję wieprzowiny

Obawy związane z wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko, zmiany preferencji konsumentów oraz rozprzestrzenianie się ASF wpłyną na ograniczenie produkcji wieprzowiny w UE. Do 2030 r. unijna produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 4,6% do 21,9 mln t (ekwiwalent tuszy). W 2021 r. oczekiwany jest spadek wolumeny eksportu (-9,3% r/r), głównie ze względu na ASF w Niemczech, a także szybszą niż oczekiwano odbudowę pogłowia trzody chlewnej w Chinach.

Drób zyska na znaczeniu

Drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja utrzyma się w trendzie wzrostowym w ciągu najbliższych 10 lat. Do 2030 r. unijna produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 4,6% i szacowana jest na 14,8 mln ton. Wzrost produkcji determinowany będzie głównie wzrostem konsumpcji. Drób uznawany jest przez konsumentów za bardziej zrównoważone źródło białka niż mięso czerwone.

Koronawirus a wybory konsumentów

Dodatkowo, drób był jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja oraz konsumpcja zwiększyły się trakcie trwania pandemii COVID-19 w 2020 roku. Wynika to głównie z jego relatywnie niskiej ceny, a także łatwości przyrządzenia w domu.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn