Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trudna sytuacja producentów trzody chlewnej

Kategoria: Biznes

Czynniki globalne przekładają się na sytuację rynkową w Polsce

Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny uzależniona jest od tego, co dzieje się za granicą. We wrześniu br. w Niemczech potwierdzono pierwszy przypadek ASF, w związku z tym kraj ten utracił status kraju wolnego od tego wirusa. W konsekwencji eksport produktów wieprzowych z całego terytorium Niemiec wstrzymały m.in. Chiny, Korea Południowa i Japonia.

Brak równowagi popytowo-podażowej na rynku

Niemcy, obok Hiszpanii, były jednym z największych unijnych dostawców wieprzowiny do Kraju Środka. Niemcy są również największym producentem wieprzowiny w UE z około 22% udziałem. W związku z tym zamknięcie rynku chińskiego oznacza konieczność zagospodarowania nadwyżek żywca na rynku unijnym, gdzie obowiązuje regionalizacja. Jednocześnie w pierwszym półroczu 2020 pogłowie świń w UE było o 1,2% większe r/r, a w Polsce o 6% większe r/r. Taka sytuacja, przy osłabionym ze względu na COVID-19 popycie, powoduje brak równowagi popytowo-podażowej na rynku i presję w kierunku spadku cen skupu.

Odbudowa stad trzody chlewnej w Chinach

W ostatnich 2 latach Chiny zgłaszały silny popyt importowy na wieprzowinę, ze względu na zmniejszenie o ponad 30% pogłowia świń, w wyniku ASF. Aktualnie prowadzą oni silne starania w kierunku odbudowy stad podstawowych i rozwoju nowoczesnej produkcji trzody chlewnej. Pierwsze efekty tych działań będą widoczne już w przyszłym roku. Jak wynika z prognoz USDA, w 2021 r. produkcja wieprzowiny w Chinach ma zwiększyć się o 9% do 42 mln t, co zmniejszy zapotrzebowanie na importowane mięso. Dodatkowo w ostatnich miesiącach, ze względu na ocieplenie relacji dyplomatycznych na linii Waszyngton-Pekin, Chiny zwiększyły zakup amerykańskiej wieprzowiny, częściowo uniezależniając się od produktów z UE.

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce

Spadek cen skupu żywca wieprzowego w Polsce wynika głównie ze spadku cen unijnych, szczególnie w Niemczech. Jak wynika z danych MRiRW, w pierwszym tygodniu grudnia 2020 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 3,84 PLN/kg, czyli o 13% mniej niż na początku listopada i o 39% mniej w relacji rocznej. Tak niskiego poziomu cen skupu nie notowano od grudnia 2015 roku.

Pogorszenie opłacalności produkcji

Spadek jest istotnie odczuwalny przez producentów, gdyż jeszcze w grudniu 2019 r. ceny skupu żywca wieprzowego były rekordowo wysokie. Spadek cen skupu żywca przekłada się na pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej. W październiku relacja 1 kg żywca wieprzowego do 1 kg paszy wyniosła 4,09, czyli o 29% mniej niż przed rokiem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.