Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dobra sytuacja na rynku mleka

Kategoria: Biznes

Na podstawie danych za pierwsze siedem miesięcy 2021 roku można powiedzieć, że sytuacja na krajowym i światowym rynku mleka jest dobra. Rośnie produkcja mleka w Nowej Zelandii i USA. Unia Europejska, największy światowy eksporter produktów mleczarskich, odnotowuje wzrost eksportu i popytu, a ceny na unijnym rynku są wyższe niż przed rokiem. Wysoki popyt na produkty mleczarskie utrzymuje się także w Chinach, które są największym importerem produktów mleczarskich na świecie. Jak sytuacja na międzynarodowym rynku mleczarskim przekłada się na polskie mleczarnie tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk Sektora Food&Agri
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

  • 27.08.2021

    Co czeka producentów drobiu w II połowie roku?

    Eksport mięsa drobiowego z Unii Europejskiej w drugiej połowie roku będzie spadał, co wynika głównie z ograniczeń będących konsekwencją grypy ptaków. Duże znaczenie dla rynku drobiu ma Brexit i związana z tym zmiana struktury partnerów handlowych po stronie Wielkiej Brytanii. 

     

    Czytaj więcej
  • 05.08.2021

    Dobra passa producentów wołowiny trwa

    Ceny skupu bydła rosną od początku 2021 roku, zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w połowie czerwca br. za kilogram bydła płacono przeciętnie o 21% więcej niż przed rokiem (w UE było to 18%).

    Czytaj więcej
  • 30.07.2021

    Dobry czas dla producentów mleka

    Średnia cena skupu mleka w Polsce w maju 2021 r. wynosiła 1,51 netto za litr i była o 16% wyższa od ceny sprzed roku. W najbliższych miesiącach polscy producenci mleka nie powinni się spodziewać gwałtownych zmian w sytuacji na rynku.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn