Dodatki paszowe
Pod koniec sierpnia br. opublikowane zostało rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1492 dotyczące zezwolenia na stosowanie cholekalcyferolu jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.
Jak wskazano w Preambule tego aktu, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoich opiniach z dnia 13 listopada 2012 r., 20 czerwca 2013 r., 30 stycznia 2014 r. oraz 25 stycznia 2017 r. stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania w paszy cholekalcyferol nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Urząd stwierdził ponadto, że cholekalcyferol jest efektywnym źródłem witaminy D3.
Urząd stwierdził ponadto w opiniach, że w odniesieniu do niektórych postaci witaminy D3 pracownicy mogą być narażeni na wysokie poziomy witaminy D3 przez wdychanie. Wdychana witamina D3 jest wysoce toksyczna, a narażenie na pył jest szkodliwe. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu.
Z oceny cholekalcyferolu wynika, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione, z wyjątkiem wody do pojenia. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tej substancji w paszy, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Należy określić maksymalne zawartości cholekalcyferolu. Cholekalcyferol nie powinien być podawany bezpośrednio w wodzie do pojenia, ponieważ dodatkowa droga jego podania zwiększyłaby ryzyko dla konsumentów i zwierząt.
Zgodnie więc z rozporządzeniem:
- substancja (cholekalcyferol) wyszczególniona w załączniku do rozporządzenia nr 2017/1492, należąca do kategorii „dodatki dietetyczne” i do grupy funkcjonalnej „witaminy, pro-witaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu”, zostaje dopuszczona jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie ze szczegółowymi warunkami określonymi w załączniku (tak art. 1);
- odmawia się udzielenia zezwolenia dla cholekalcyferolu jako dodatku paszowego należącego do kategorii „dodatki dietetyczne” i do grupy funkcjonalnej „witaminy, pro-witaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu” w odniesieniu do stosowania go w wodzie do pojenia (tak art. 2);
Rozporządzenie weszło w życie 11 września 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
25.09.2017
Unijny rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych
W minionym miesiącu do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych dokonano wpisu rejestrującego nazwę szczególnego rodzaju chmielu pochodzącego z Austrii „Štajerski hmelj” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
-
21.09.2017
Produkcja ekologiczna – jednostki certyfikowane
Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze o nr 2017/1473 z dnia 14 sierpnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007...