Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksperci obniżają prognozy zbiorów pszenicy w UE

Kategoria: Biznes

Prognozy zbiorów

W ostatnich miesiącach prognozy zbiorów pszenicy w UE były dość istotnie korygowane w dół. W swoim najnowszym raporcie „Stratégie grains” (z 13 lipca br.) eksperci firmy Tallage oceniają je na 132,4 mln t. Oznacza to, że mogą być mniejsze o prawie 7% (9,5 mln t) niż w ubiegłym roku oraz o ponad 5% (7,6 mln t) wobec szacunków z połowy czerwca br.

Korekty prognoz dla Unii są dokonywane sukcesywnie od marca br. W lutowym raporcie mówiono jeszcze o produkcji na poziomie 141,7 mln t, czyli zbliżonym do odnotowanego w 2017 r. Niekorzystne warunki pogodowe na wiosnę, w tym przede wszystkim upały i utrzymująca się susza w północnej Europie, przełożyły się jednak na duży spadek plonowania ziarna. Z kolei ostatnie ulewne deszcze w Bułgarii, Rumunii, Gracji i Hiszpanii, spowalniają tempo zbiorów.

Mniejsze zbiory

Eksperci Tallage w największym stopniu zredukowali szacunki dotyczące produkcji pszenicy we Francji. Jeszcze w czerwcu br. oczekiwali, że w kraju tym zebrane zostanie więcej ziarna niż w 2017 r. Według najnowszych prognoz, produkcja wyniesie 33,2 mln t, czyli o prawie 9% (3,1 mln t) mniej niż rok wcześniej. Istotny spadek zanotować mają także Niemcy – o ponad 6% w relacji rocznej (1,5 mln t) do 22,8 mln t. Obniżki o ponad 1 mln t spodziewane są ponadto w Danii (o 2,0 mln t, tj. 42% do 2,8 mln t) oraz w Polsce (o 1,4 mln t, tj. 12% do 10,3 mln t).

Wzrosty produkcji

Większe wzrosty produkcji (przekraczające co najmniej 0,1 mln t) prognozowane są tylko w przypadku Hiszpanii (o 2,4 mln t, tj. 64% do 6,2 mln t) oraz Słowacji (o 0,2 mln t, tj. 14% do 1,8 mln t). Hiszpania to jednocześnie jedyny kraj, dla którego dokonano korekty prognoz z górę.

Jakość ziaren

W bieżącym roku rozczarowująca może być też jakość zbieranego we Wspólnocie ziarna. Tallage szacuje, że w całej UE produkcja pszenicy o parametrach konsumpcyjnych wyniesie 87,2 mln t i będzie o prawie 5 mln t mniejsza niż w sezonie 2017/18. W Polsce zbiory ziarna konsumpcyjnego mają sięgać 7,1 mln t wobec 7,9 mln t w 2017 r. Oznaczałoby to, że podaż pszenicy w przemyśle młynarskim będzie niższa niż przed rokiem.

Wraz z pojawiającymi się coraz niższymi prognozami zbiorów w UE, notowania cen pszenicy na giełdach europejskich stopniowo umacniały się. Dopiero pod koniec drugiego tygodnia lipca nieznacznie spadły w odpowiedzi na sytuację za oceanem - w czwartek, 12 lipca br. eksperci USDA zwiększyli  prognozy zarówno produkcji jak i zapasów pszenicy w USA w sezonie 2018/19.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 06.07.2018

    Czy tegoroczne susze wpłyną na polskie zbiory?

    Wysokie temperatury oraz brak opadów deszczu obserwowane w maju oraz pierwszej połowie czerwca przyspieszają zbiory rzepaku oraz jęczmienia. Mają też zdecydowanie negatywny wpływ na plonowanie, przede wszystkim roślin jarych. Biorąc pod uwagę dodatkowo mniejszą, wobec ubiegłorocznej, powierzchnię uprawy (o 4,5%), zbiory zbóż podstawowych (bez kukurydzy) można obecnie prognozować na poziomie o około 14-20% niższym niż w 2017 r.

    Czytaj więcej
  • 25.06.2018

    W UE mniej pszenicy niż przed rokiem

    W swoim najnowszym comiesięcznym raporcie Strategie Grains, eksperci z firmy Tallage obniżyli prognozowaną wielkość zbiorów pszenicy zwyczajnej w UE w 2018 r. o prawie 1,0 mln t. Obecnie oczekuje się, że wyniesie ona 139,9 mln t i będzie o 1,2% niższa niż w ubiegłym roku. Jest to kolejny ośrodek analityczny, który koryguje w dół szacunki dla Wspólnoty.

    Czytaj więcej
  • 08.06.2018

    Rzepak – niespodziewana zmiana prognoz światowej produkcji

    Ostatnie tygodnie przyniosły dość duże zmiany na rynku rzepaku, co znalazło swoje odzwierciedlenie w cenach. Pod koniec kwietnia na paryskiej giełdzie Matif kontrakt sierpniowy na ten surowiec wyceniany był na 343 euro/t. Od tego momentu notowania rosły, by 29 maja br. osiągnąć 364 euro/t…i ponownie zacząć spadać.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.