Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy tegoroczne susze wpłyną na polskie zbiory?

Kategoria: Biznes

Wysokie temperatury i inne zjawiska pogodowe

Wysokie temperatury oraz brak opadów deszczu obserwowane w maju oraz pierwszej połowie czerwca przyspieszają zbiory rzepaku oraz jęczmienia. Mają też zdecydowanie negatywny wpływ na plonowanie, przede wszystkim roślin jarych. Biorąc pod uwagę dodatkowo mniejszą, wobec ubiegłorocznej, powierzchnię uprawy (o 4,5%), zbiory zbóż podstawowych (bez kukurydzy) można obecnie prognozować na poziomie o około 14-20% niższym niż w 2017 r.

Wyniki czołowych eksporterów

Oznaczałoby to dużą presję na wzrosty cen skupu. Niemniej kluczowe znaczenie w tym zakresie będą miały wyniki produkcyjne w krajach należących do czołowych eksporterów ziarna. W mijającym właśnie sezonie 2017/18 rekordowa produkcja pszenicy w Rosji, oceniana na 85 mln t wobec 73 mln t rok wcześniej, hamowała większe zmiany cen. W bieżącym sezonie 2018/19 zbiory w tym regionie mają być już zdecydowanie niższe. W zależności od firmy analitycznej szacowane są na 68-73 mln t. Trzeba jednak zaznaczyć, że byłby to drugi lub trzeci wynik w historii. Mniej ziarna ma być też zebrane na Ukrainie – według ostatnich prognoz Agritel, będzie to około 25 mln t, tj. o 5% mniej niż rok wcześniej.

Sytuacja w UE

W UE sytuacja jest dość złożona. W Niemczech oraz w Europie północnej susza przekłada się na korekty prognoz plonów w dół, z kolei w Hiszpanii i Portugalii warunki pogodowe sprzyjają osiąganiu wysokich zbiorów. Podsumowując, prognozy agencji analitycznych z czerwca br. wskazują na spadek światowej produkcji pszenicy w sezonie 2018/19, ale wysokie zapasy tego zboża powodują, że jego całkowita podaż może być wyższa w relacji rocznej. Tym samym na giełdach światowych ceny stabilizują się na wciąż relatywnie niskim poziomie.

Pszenica i jęczmień

W Polsce w nowy sezon również wchodzimy z wysokimi zapasami pszenicy, co przeciwdziała istotnym podwyżkom cen. Niemniej jeżeli warunki pogodowe nie poprawią się (zarówno w Polsce, jak i w pozostałych regionach Europy), jest duże prawdopodobieństwo, że ceny skupu będą wyższe niż przed rokiem. Naszym zdaniem przestrzeń do zmian nie jest jednak duża. Inaczej jest w przypadku jęczmienia, którego podaż w bieżącym sezonie będzie mocno ograniczona (ze względu na spadek zarówno tegorocznych zbiorów, jak i niskie zapasy).

Spadki dochodów w gospodarstwach

Przy założeniu cen skupu zbliżonych do ubiegłorocznych, plony mniejsze o 10% mogą przełożyć się na około 35-proc. spadek dochodów w gospodarstwach małych (do 10 ha) oraz 25-proc. w gospodarstwach większych. Z kolei obniżka plonów o 30% (co jest wysoce prawdopodobne w przypadku części gospodarstw) spowoduje brak opłacalności produkcji w gospodarstwach mniej efektywnych, zaś spadek plonów o 40% przełoży się na brak opłacalności we wszystkich grupach gospodarstw.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
Ekspert rynków rolnych
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 25.06.2018

    W UE mniej pszenicy niż przed rokiem

    W swoim najnowszym comiesięcznym raporcie Strategie Grains, eksperci z firmy Tallage obniżyli prognozowaną wielkość zbiorów pszenicy zwyczajnej w UE w 2018 r. o prawie 1,0 mln t. Obecnie oczekuje się, że wyniesie ona 139,9 mln t i będzie o 1,2% niższa niż w ubiegłym roku. Jest to kolejny ośrodek analityczny, który koryguje w dół szacunki dla Wspólnoty.

    Czytaj więcej
  • 08.06.2018

    Rzepak – niespodziewana zmiana prognoz światowej produkcji

    Ostatnie tygodnie przyniosły dość duże zmiany na rynku rzepaku, co znalazło swoje odzwierciedlenie w cenach. Pod koniec kwietnia na paryskiej giełdzie Matif kontrakt sierpniowy na ten surowiec wyceniany był na 343 euro/t. Od tego momentu notowania rosły, by 29 maja br. osiągnąć 364 euro/t…i ponownie zacząć spadać.

    Czytaj więcej
  • 25.05.2018

    Niski popyt importowy na polską pszenicę

    Duża konkurencja ze strony Rosji, ale też Francji, powoduje, że w bieżącym sezonie eksport pszenicy z Polski jest niewielki. Jeśli chodzi o pozostałe zboża, to w przypadku żyta, owsa i pszenżyta odnotowano wzrost sprzedaży zagranicznej ziarna.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.