Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Konsekwencje fałszowania miodu
Miód jest produktem bardzo często fałszowanym, głównie za pomocą syropów cukrowych lub melasy. W celu wykrywania podobnych oszustw naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii (UPV) opracowali specjalne urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które pozwala na łatwą, szybką i tanią identyfikację podrobionego miodu. „Fałszowanie miodu jest powodem poważnych strat finansowych w branży pszczelarskiej. Stanowi też pogwałcenie prawa unijnego i negatywnie wpływa na wiarygodność przemysłu w oczach konsumentów”, podkreśla Lara Sobrino, badaczka z Instytutu Rozwoju Inżynierii Żywności UPV.
Szybka i skuteczna metoda
Dzięki elektronicznemu językowi można w nieco ponad godzinę stwierdzić czy badana próbka jest zafałszowana – jest to duże usprawnienie w porównaniu z obecnie stosowanymi procesami, które trwają niekiedy nawet do kilku dni. Połączenie technologii z analizą statystyczną sprawia, że urządzenie to jest w stanie wykryć charakterystyczne cechy wskazujące na oszustwo i odróżnić czysty miód od produktów zawierających syropy spożywcze, jak również określić przybliżony poziom zafałszowania.
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji
„Udało nam się opracować innowacyjną technikę analityczną, która pozwala szybko i w wiarygodny sposób ocenić autentyczność miodu. Z pewnością pomoże ona w rozwiązaniu istotnego problemu sektora pszczelarskiego, który stale boryka się z zafałszowaniami. Elektroniczny język stanowi dla przemysłu narzędzie do walki z nieuczciwą konkurencją na rynku, konsumentom natomiast gwarantuje najwyższą jakość produktu”, wyjaśnia Juan Soto, naukowiec z Instytutu Rozpoznawania Molekularnego i Rozwoju Technologicznego UPV.
Wstępna selekcja podejrzanych próbek
Elektroniczny język może pomóc w wykrywaniu i ostrzeganiu przed zafałszowaniami miodów wprowadzonych do obrotu. „Jeśli istnieje podejrzenie, że konkretna partia produktu mogła zostać podrobiona, nasz system w wiarygodny sposób wykrywa świadczące o tym właściwości miodu. Kolejny etap powinien obejmować przeprowadzenie dokładniejszej analizy z wykorzystaniem m.in. technik rezonansu magnetycznego. Elektroniczny język służy do wstępnego przesiewu próbek, w których wykrywa oznaki zafałszowania. Tak zidentyfikowane produkty powinny zostać następnie zbadane przy pomocy technik pozwalających na potwierdzenie oszustwa”, zaznacza Juan Soto.
Źródła:
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
W ramach trwającej 4 miesiące (od grudnia 2017 do marca 2018) w 67 krajach operacji OPSON VII skonfiskowano ponad 3 620 ton żywności oraz 9,7 miliona litrów napojów zafałszowanych lub o zaniżonej jakości. Funkcjonariusze Europolu przeprowadzili ponad 41 tys. kontroli w sklepach, marketach, na lotniskach, w portach oraz zakładach przemysłowych. Łącznie aresztowano bądź zatrzymano 749 osób.
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...