Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsekwencje fałszowania miodu

Miód jest produktem bardzo często fałszowanym, głównie za pomocą syropów cukrowych lub melasy. W celu wykrywania podobnych oszustw naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii (UPV) opracowali specjalne urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które pozwala na łatwą, szybką i tanią identyfikację podrobionego miodu. „Fałszowanie miodu jest powodem poważnych strat finansowych w branży pszczelarskiej. Stanowi też pogwałcenie prawa unijnego i negatywnie wpływa na wiarygodność przemysłu w oczach konsumentów”, podkreśla Lara Sobrino, badaczka z Instytutu Rozwoju Inżynierii Żywności UPV.

Szybka i skuteczna metoda

Dzięki elektronicznemu językowi można w nieco ponad godzinę stwierdzić czy badana próbka jest zafałszowana – jest to duże usprawnienie w porównaniu z obecnie stosowanymi procesami, które trwają niekiedy nawet do kilku dni. Połączenie technologii z analizą statystyczną sprawia, że urządzenie to jest w stanie wykryć charakterystyczne cechy wskazujące na oszustwo i odróżnić czysty miód od produktów zawierających syropy spożywcze, jak również określić przybliżony poziom zafałszowania.

Zwalczanie nieuczciwej konkurencji

„Udało nam się opracować innowacyjną technikę analityczną, która pozwala szybko i w wiarygodny sposób ocenić autentyczność miodu. Z pewnością pomoże ona w rozwiązaniu istotnego problemu sektora pszczelarskiego, który stale boryka się z zafałszowaniami. Elektroniczny język stanowi dla przemysłu narzędzie do walki z nieuczciwą konkurencją na rynku, konsumentom natomiast gwarantuje najwyższą jakość produktu”, wyjaśnia Juan Soto, naukowiec z Instytutu Rozpoznawania Molekularnego i Rozwoju Technologicznego UPV. 

Wstępna selekcja podejrzanych próbek

Elektroniczny język może pomóc w wykrywaniu i ostrzeganiu przed zafałszowaniami miodów wprowadzonych do obrotu. „Jeśli istnieje podejrzenie, że konkretna partia produktu mogła zostać podrobiona, nasz system w wiarygodny sposób wykrywa świadczące o tym właściwości miodu. Kolejny etap powinien obejmować przeprowadzenie dokładniejszej analizy z wykorzystaniem m.in. technik rezonansu magnetycznego. Elektroniczny język służy do wstępnego przesiewu próbek, w których wykrywa oznaki zafałszowania. Tak zidentyfikowane produkty powinny zostać następnie zbadane przy pomocy technik pozwalających na potwierdzenie oszustwa”, zaznacza Juan Soto.

Źródła:

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn