Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsekwencje fałszowania miodu

Miód jest produktem bardzo często fałszowanym, głównie za pomocą syropów cukrowych lub melasy. W celu wykrywania podobnych oszustw naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii (UPV) opracowali specjalne urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które pozwala na łatwą, szybką i tanią identyfikację podrobionego miodu. „Fałszowanie miodu jest powodem poważnych strat finansowych w branży pszczelarskiej. Stanowi też pogwałcenie prawa unijnego i negatywnie wpływa na wiarygodność przemysłu w oczach konsumentów”, podkreśla Lara Sobrino, badaczka z Instytutu Rozwoju Inżynierii Żywności UPV.

Szybka i skuteczna metoda

Dzięki elektronicznemu językowi można w nieco ponad godzinę stwierdzić czy badana próbka jest zafałszowana – jest to duże usprawnienie w porównaniu z obecnie stosowanymi procesami, które trwają niekiedy nawet do kilku dni. Połączenie technologii z analizą statystyczną sprawia, że urządzenie to jest w stanie wykryć charakterystyczne cechy wskazujące na oszustwo i odróżnić czysty miód od produktów zawierających syropy spożywcze, jak również określić przybliżony poziom zafałszowania.

Zwalczanie nieuczciwej konkurencji

„Udało nam się opracować innowacyjną technikę analityczną, która pozwala szybko i w wiarygodny sposób ocenić autentyczność miodu. Z pewnością pomoże ona w rozwiązaniu istotnego problemu sektora pszczelarskiego, który stale boryka się z zafałszowaniami. Elektroniczny język stanowi dla przemysłu narzędzie do walki z nieuczciwą konkurencją na rynku, konsumentom natomiast gwarantuje najwyższą jakość produktu”, wyjaśnia Juan Soto, naukowiec z Instytutu Rozpoznawania Molekularnego i Rozwoju Technologicznego UPV. 

Wstępna selekcja podejrzanych próbek

Elektroniczny język może pomóc w wykrywaniu i ostrzeganiu przed zafałszowaniami miodów wprowadzonych do obrotu. „Jeśli istnieje podejrzenie, że konkretna partia produktu mogła zostać podrobiona, nasz system w wiarygodny sposób wykrywa świadczące o tym właściwości miodu. Kolejny etap powinien obejmować przeprowadzenie dokładniejszej analizy z wykorzystaniem m.in. technik rezonansu magnetycznego. Elektroniczny język służy do wstępnego przesiewu próbek, w których wykrywa oznaki zafałszowania. Tak zidentyfikowane produkty powinny zostać następnie zbadane przy pomocy technik pozwalających na potwierdzenie oszustwa”, zaznacza Juan Soto.

Źródła:

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.