Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gdzie i jak usprawnić procesy? Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT

Kategoria: Procesy i Technologie

Jeszcze kilkanaście miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego wystąpienie. Dzisiaj determinuje wszelkie decyzje biznesowe i jest katalizatorem zmian, który pod pojęciem cyfryzacji ma za zadanie zoptymalizować procesy zachodzące w m.in. przedsiębiorstwach produkcyjnych sektora spożywczego.

Które zatem obszary prowadzenia działalności mają naturalny potencjał  optymalizacyjny?

Jest wiele obszarów, które mogą być zoptymalizowane przy niewielkim nakładzie środków. Cyfryzacja stwarza bowiem przemysłowi przetwórstwa nowe możliwości racjonalizacji procesów, oszczędności materiałów i tym samym obniżki kosztów. Oszczędzić można do 5% kosztów materiałowych w obszarze zaopatrzenia, w produkcji jest to między 1 a 4% a w przypadku kosztów transportowych realistyczne wydaje się nawet do 15% kosztów.

Lepsze receptury dają nawet 5% oszczędności materiałowej.

Zakłady produkcji spożywczej mogą dobrze wykorzystać taki potencjał optymalizacyjny. W żadnej innej branży nie ma tak niskich marż wobec tak dużej siły sektora dystrybucji. Presja cenowa powstaje przede wszystkim na skutek wysokich kosztów materiałowych. Około 60% kosztów sprzedaży w przemyśle spożywczym to koszty materiałowe – a więc wyraźnie więcej niż w większości innych gałęziach przemysłu. Co więc można zrobić?

Sposobem na wyższą marżę jest optymalizacja receptur. Specjalistyczne oprogramowanie, jakim jest przykładowo moduł Optymalizacja Receptur CSB, w sposób automatyczny realizuje to zadanie. Z uwzględnieniem restrykcji chemicznych i technologicznych wyliczają korzystne kosztowo składniki receptur przy założeniu utrzymania wysokiej jakości produktu. Tak można wyraźnie obniżyć koszty materiałowe i dla każdego produktu zwiększyć marżę. W zależności od receptury wyjściowej można oszczędzić w jednym z pierwszych kroków optymalizacyjnych ponad 5% zasobów materiałowych. Z reguły kolejne oszczędności sięgają 1-4%. Żeby odpowiednio reagować na silnie zróżnicowane ceny surowca, CSB-System oferuje różne receptury, przez co przedsiębiorstwa użytkujące System, zachowują swoją elastyczność w całym procesie produkcyjnym.

W obszarze zaopatrzenia tkwi już pierwszy zysk.

Optymalizacja receptury jest tylko małą częścią potencjału optymalizacyjnego. Wymierny efekt daje dopiero połączenie wszystkich obszarów przedsiębiorstwa w systemie ERP. Dzieje się to już podczas zakupu surowców. Za późno jest na optymalizację, kiedy wszystkie surowce są na stanie w magazynie. Optymalizację należy zacząć wcześniej, w najlepszym razie przy planowaniu zaopatrzenia. Każdy handlowiec wie, że pierwszy zysk można osiągnąć już w zaopatrzeniu. Dlatego w module Optymalizacji Zaopatrzenia do zastosowania w przemyśle spożywczym, CSB oferuje kompleksowe rozwiązanie, za pomocą którego można klientom i  wydziałowi produkcji zagwarantować jakość, a sam proces zaopatrzenia będzie realizowany szybko, prosto i z najlepszymi cenowo opcjami. Ta wspierana systemem IT optymalizacja zaopatrzenia pomaga optymalizować ceny zakupu, osiągnąć wymaganą jakość i sprostać wymaganiom klientów. Dzięki kompleksowej integracji modułu Optymalizacji Zaopatrzenia CSB, można wyeliminować wewnętrzne interfejsy. To powoduje większą elastyczność i mniejsze nakłady w dziale IT. Optymalizacja zaopatrzenia CSB w połączeniu z optymalizacją receptur i produkcji pozwala oszczędzić koszty przy zakupie materiałów w granicach 1-5%

Wspierane systemem IT planowanie produkcji jest dokładniejsze niż intuicja.

Jedną z  najważniejszych obszarów dla działań w  kierunku optymalizacji i  cyfryzacji jest produkcja. Optymalna praca jest możliwa wtedy, gdy można wycenić tzw. wąskie gardła oraz zasoby. To jest bardzo wymagające i obszerne zadanie dla optymalizacji. Ciągle wiele zakładów pozostawia intuicji pracowników produkcji decyzje operacyjne i planowanie. Albo pozwala się na zainstalowanie rozwiązań dodatkowych/wyspowych, które często z problemami komunikują się z systemem ERP. A przecież zintegrowane planowanie i sterowanie produkcją przynosi wiele korzyści w  zakresie dokładności i  wydajności kosztowej. Ten kto wie, jaka jest wydajność pracujących urządzeń produkcyjnych i pakujących oraz czy dostarczają oczekiwanej jakości, może definiować potencjał optymalizacyjny i  racjonalizacyjny. Planowanie produkcji w  CSB-System umożliwia użytkownikom długo-, średnio-, i krótko-terminowe scenariusze planowania. Tym samym można optymalnie planować, organizować i sterować wszystkimi zasobami produkcyjnymi, na które składają się człowiek, maszyna i materiał, także w skomplikowanych uwarunkowaniach, które powstają na skutek procedur zamówieniowych i ogromnej różnorodności indeksów towarowych. Planowanie produkcji całościowo uwzględnia zadaną jakość, optymalne wykorzystanie maszyn, szybkość procesów przy założeniu niższych kosztów.

Rozwijać cyfryzację przy wsparciu istniejących technologii

Oszczędności można dobrze zainwestować także w dalszą optymalizację. Potencjał jest ogromny i wystarczy go aż nadto dla własnego zakładu. Dzięki dostępnym rozwiązaniom można zapanować nad wieloma kosztami. Rozwiązania cyfrowe dla kompleksowej optymalizacji są dostępne, przetestowane, sprawdzone i znane od wielu lat. A jeśli jeszcze do tego zatrudnia się pracowników, którzy stosują te rozwiązania, a także dysponuje się czystymi danymi bazowymi i procesowymi, to nic nie stanie na przeszkodzie efektywnej optymalizacji.

 

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Adrian Bogacz, Konsultant ds. sprzedaży, CSB-System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.