Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Holistyczne podejście do żywności probiotycznej w Europie – wspólne oświadczenie stowarzyszeń branżowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

European Dairy Association (EDA) i IPA Europe, stowarzyszenia branżowe reprezentujące sektor probiotyczny chcą podkreślić wkład, jaki sektor probiotyczny może wnieść w szereg celów wymienionych w unijnej strategii „od pola do stołu”. Wspólnie wzywają Komisję Europejską i zainteresowane strony do działania na rzecz budowy spójnych ram odnośnie stosowania terminu probiotyk na etykietach oraz w komunikacji z konsumentami w Europie.

Stowarzyszenia uważają, że oświadczenie „zawiera probiotyki” opisuje substancję lub kategorię substancji jako informację faktograficzną oraz, że jest ono zgodna z rozporządzeniem w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Od kilku lat sektor probiotyków apeluje do Komisji Europejskiej o przyjrzenie się kategorii probiotyków, ale do tej pory nie było to wskazywane jako priorytet.

Wartość rynku probiotyków

Światowy rynek probiotyków w 2021 r. wynosił ponad 33 mld EUR i nadal rośnie, przy czym rynek europejski stanowi 1/3 światowego spożycia probiotycznej żywności i suplementów diety. Ponad 70% tego rynku stanowią produkty mleczne i fermentowane.

Priorytety i zalecenia IPA i EPA dotyczące  holistycznego podejścia

  • Ujęcie terminu „probiotyk” w odpowiednich kryteriach i warunkach jest niezbędnym krokiem w kierunku interesu konsumentów europejskich i funkcjonowania jednolitego rynku europejskiego.

Szerokie przyjęcie tych kryteriów jest konieczne, aby zapewnić właściwe stosowanie słowa probiotyk w publikacjach naukowych, na etykietach produktów oraz w komunikatach skierowanych do organów regulacyjnych i konsumentów.

Istnieje pilna potrzeba omówienia wyzwań i dostosowania obecnych ram UE dla tego dynamicznie rozwijającego się sektora. Należy opracować stopniowe podejście z różnymi poziomami oddziaływania oświadczeń, odnoszących się do różnych poziomów potwierdzających dowodów naukowych.

  • IPA zaleca dostarczenie przydatnych wskazówek zainteresowanym stronom i konsumentom na temat stosowania terminu „probiotyk” w żywności, napojach i suplementach diety.

Będzie to wymagało ponownego rozważenia wytycznych KE z 2007 r., które wskazują, że termin „probiotyk” należy traktować jako oświadczenie zdrowotne, i zamiast tego pracować nad rozwiązaniem, które nie jest sprzeczne z duchem ram regulacyjnych UE, dokonując rozróżnienia między kategorią probiotyków a określonymi wymaganiami dotyczącymi oświadczeń zdrowotnych.

  • Konieczne jest dostosowanie obecnych ram UE do tego dynamicznego sektora. W ten sposób sektor może przyczynić się do realizacji celów strategii UE „od pola do stołu” polegającej na poprawie informacji o żywności, w oparciu o dobre praktyki i doświadczenia.

Europejski przemysł probiotyczny działa na wysoce konkurencyjnym rynku. Użycie terminu „probiotyki”, wraz z jasnymi i odpowiednimi warunkami stosowania, umożliwi konsumentom dokonanie świadomego wyboru, który władze mogą zweryfikować przy użyciu kilku prostych kryteriów pozwalających odróżnić probiotyki od innych żywych mikroorganizmów. Można to następnie zastosować do produktów handlu elektronicznego. Lepsze zdefiniowanie kategorii jest warunkiem koniecznym do odróżnienia „czym jest probiotyk” od „co robi probiotyk”. Oprócz tego można rozważyć panel rozwiązań, w ramach obecnych ram regulacyjnych UE, definiujących odpowiednie wytyczne. Obecnie istnieją różne interpretacje w krajach europejskich dotyczące użycia terminu „probiotyk”, co z kolei implikuje niezharmonizowaną sytuację na rynku europejskim.

  • Niezbędne jest stworzenie etykietowania, któremu konsumenci mogą ufać i które umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego wyboru.

Stworzenie kompleksowych ram zapewni wiarygodne informacje na etykiecie oraz komunikację z konsumentami. Umożliwi to również ustanowienie spójnych i zharmonizowanych przepisów, które spełniają cel wskazany przez komisarz Stellę Kyriakides, jakim jest „posiadanie spójnych zasad w UE, zapewniając, że uzasadnione żądania większej ilości informacji pozostają zgodne z naszym jednolitym rynkiem” oraz „przeanalizowanie, w jaki sposób może poprawić informacje dla konsumentów, zaczynając od możliwości, które istnieją w obecnych ramach prawnych”.

  • Probiotyki i strategia „od pola do stołu”

Budowa zrównoważonego systemu żywnościowego wymaga holistycznego podejścia. Wnioski z tego przeglądu powinny skutkować bardziej spójnym podejściem do środków regulacyjnych i nieregulacyjnych w odniesieniu do probiotyków, które zaspokoją interes konsumentów europejskich w zakresie bycia świadomym i dokonywania odpowiedzialnego wyboru.

  • Biorąc pod uwagę globalny wymiar handlu

IPA uważa, że ​​opracowanie międzynarodowych wytycznych w ramach Codex Alimentarius i WHO jest niezbędne do utrzymania wysokiej jakości produktów probiotycznych na skalę globalną oraz do zapewnienia uczciwych praktyk w handlu żywnością. IPA wspiera rozpoczęcie nowych prac w celu ustalenia definicji z minimalnymi wymaganiami dotyczącymi charakterystyki, a także parametrów jakości i oznakowania dla probiotyków do stosowania jako składnik w żywności i suplementach diety, w aspektach, które nie są ujęte w istniejących normach Kodeksu.

  • Zdrowa i zrównoważona dieta, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów, aby mieć lepszą jakość życia

Probiotyki to obecnie jeden z najpopularniejszych tematów w dziedzinie nauki i przemysłu spożywczego. Sytuację w UE należy ocenić, stosując połączone podejście obejmujące środki regulacyjne, gospodarcze, społeczne i naukowe. Tworzenie sprzyjającego środowiska dla probiotyków przyniesie korzyści nie tylko innowacyjnemu przemysłowi w Europie, ale także europejskim konsumentom. Przyczyni się to do znacznych oszczędności kosztów z perspektywy społecznej i pomoże promować lepszą jakość życia.

Pełna treść oświadczenia IPA i EDA

Źródło: IPA


Probiotyki oraz możliwości ich zastosowania w produkcji żywności będą tematem prelekcji podczas eFORUM (piątek) - zapraszamy do rejestracji:

eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa

 

 


 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.