Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

IFFA 2022 – Meat Management made easy

Kategoria: Procesy i Technologie

ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach

W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do rozmów z naszymi ekspertami. Serdecznie zapraszamy na stoisko C30 w pawilonie 11.1.

Na IFFA zaprezentujemy macierz MMM (Meat Management Matrix) i pokażemy możliwości systemu ERP dopasowanego do potrzeb branży mięsnej. Naszym celem jest połączenie konkretnych wymagań branżowych z wieloaspektowymi możliwościami kompleksowego rozwiązania.

Biznes mięsny nie należy do łatwych: zakłady przetwórstwa mięsa muszą mierzyć się z globalną konkurencją. Łańcuchy dostaw stają się coraz bardziej złożone, a sieci handlu detalicznego stawiają coraz wyższe wymagania w zakresie szybkości realizacji dostaw i jakości produktów. Na dodatek rosnące ceny zakupu surowców coraz mocniej wpływają na marże. Producenci muszą teraz wykonywać kilka rzeczy naraz: pozyskiwać nowe kanały sprzedaży, spełniać wymagania ustawowe i cyfryzować procesy. Mówiąc więc o optymalizacji systemów trzeba pamiętać o tym, że wymagania zakładów mięsnych są różne, a analizy przedwdrożeniowe wykazują w rezultacie różne stany faktyczne.  

Założenia wyjściowe Smart Meat Factory

  • Dane to podstawa: ustawodawca i konsumenci wymagają pełnego śledzenia pochodzenia każdego produktu – to trend, który postawił wiele przedsiębiorstw przed dużymi wyzwaniami. Przejrzystość i trafne decyzje bazują na danych, a także na możliwości ich szybkiej analizy. Dlatego też funkcje, takie jak inteligentne planowanie produkcji, raportowanie wskaźników KPI, informacje z obszaru księgowości i controllingu czy też optymalizacja zarządzania magazynami wysuwają się w wielu przedsiębiorstwach na pierwszy plan
  • Łańcuch dostaw to sprawa zasadnicza: rosnące koszty w obrębie łańcucha dostaw i niestabilne rynki eksportu powodują, że na znaczeniu zyskują szybkość reakcji, dokładne planowanie i prognozowanie, efektywne wykorzystanie zasobów oraz sprawna organizacja całego łańcucha. Producenci muszą być w stanie dopasować asortyment do wymagań konsumentów, czego przykładem są produkty regionalne czy produkty BIO. A jednocześnie pogłębiać integrację pionową w obszarze dań gotowych czy przekąsek. Każdy, kto chce podołać tym wyzwaniom, musi na bieżąco optymalizować łańcuch tworzenia wartości. To z kolei wymaga poniesienia inwestycji. Jednak te inwestycje się zwracają. Pod warunkiem, że są one dokonywane pod kątem potrzeb zakładów przetwórstwa mięsa  
  • Automatyzacja jest kluczowa: w przypadku automatyzacji produkcji należy najpierw skoncentrować się na integracji ERP, MES i CIM. Predykcyjne utrzymanie ruchu (PdM) i robotyka to kolejny krok w tym procesie. Inteligentna fabryka otwiera nowe możliwości optymalizacji. Warto mieć takie możliwości, zwłaszcza w kontekście presji kosztowej, złożonych regulacji prawnych, zmieniających się zachowań konsumentów i silnej konkurencji
  • Zintegrowany przepływ informacji i materiałów dzięki zastosowaniu nowych urządzeń zapewniających komunikację M2M, bieżącemu raportowaniu OEE oraz integracji sklepów internetowych. Spójne dane, od uboju do półki sklepowej, dają przedsiębiorstwu dobre podstawy do dalszego wzrostu, a także zwiększają jego konkurencyjność i odporność na różne zawirowania rynkowe  

ERP ujęte w różnych perspektywach

Indywidualne wymagania i różne punkty widzenia w znacznym stopniu kształtują podejście przedsiębiorstw do projektów cyfryzacji. Niemniej jednak, aby mieć cały łańcuch tworzenia wartości pod kontrolą i zapewnić przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość warto już w średnioterminowej perspektywie rozważyć wdrożenie kompleksowego systemu z funkcjonalnościami dedykowanymi dla branży mięsnej. Podczas tegorocznych targów IFFA zaprezentujemy możliwe konfiguracje takiego systemu, a także specjalne funkcje dla poszczególnych obszarów – rzecz jasna z wykorzystaniem dedykowanej macierzy MMM. Co do zasady, rozwiązanie branżowe można wdrożyć w trzech wariantach: BASIC ERP dla małych zakładów mięsnych, FACTORY ERP dla pojedynczych zakładów produkcyjnych lub INDUSTRY ERP dla całego przedsiębiorstwa.

 

Umów z nami spotkanie na targach i odbierz bilet uprawniający do bezpłatnego wstępu na IFFA w wybranym przez Ciebie dniu!

Więcej informacji na www.csb.com/pl 

Do zobaczenia!

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: CSB-System

Przeczytaj także

  • 14.03.2022

    Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

    Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.

    Czytaj więcej
  • 15.02.2022

    O sztuce optymalizacji magazynu warzyw i owoców

    Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe. 

    Czytaj więcej
  • 17.01.2022

    Dwa filary cyfrowej transformacji

    Szwajcarskie przedsiębiorstwo sektora spożywczego Bell Food Group jest w samym środku cyfrowej transformacji. Dla prezesa zarządu Svena Friedli ważne są przede wszystkim dwie rzeczy: niezawodny partner IT i właściwe technologie, które pomogą osiągnąć wytyczone cele biznesowe.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.