CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
ERP czyli otwarte możliwości optymalizacji w trudnych czasach
W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do rozmów z naszymi ekspertami. Serdecznie zapraszamy na stoisko C30 w pawilonie 11.1.
Na IFFA zaprezentujemy macierz MMM (Meat Management Matrix) i pokażemy możliwości systemu ERP dopasowanego do potrzeb branży mięsnej. Naszym celem jest połączenie konkretnych wymagań branżowych z wieloaspektowymi możliwościami kompleksowego rozwiązania.
Biznes mięsny nie należy do łatwych: zakłady przetwórstwa mięsa muszą mierzyć się z globalną konkurencją. Łańcuchy dostaw stają się coraz bardziej złożone, a sieci handlu detalicznego stawiają coraz wyższe wymagania w zakresie szybkości realizacji dostaw i jakości produktów. Na dodatek rosnące ceny zakupu surowców coraz mocniej wpływają na marże. Producenci muszą teraz wykonywać kilka rzeczy naraz: pozyskiwać nowe kanały sprzedaży, spełniać wymagania ustawowe i cyfryzować procesy. Mówiąc więc o optymalizacji systemów trzeba pamiętać o tym, że wymagania zakładów mięsnych są różne, a analizy przedwdrożeniowe wykazują w rezultacie różne stany faktyczne.
Założenia wyjściowe Smart Meat Factory
ERP ujęte w różnych perspektywach
Indywidualne wymagania i różne punkty widzenia w znacznym stopniu kształtują podejście przedsiębiorstw do projektów cyfryzacji. Niemniej jednak, aby mieć cały łańcuch tworzenia wartości pod kontrolą i zapewnić przedsiębiorstwu bezpieczną przyszłość warto już w średnioterminowej perspektywie rozważyć wdrożenie kompleksowego systemu z funkcjonalnościami dedykowanymi dla branży mięsnej. Podczas tegorocznych targów IFFA zaprezentujemy możliwe konfiguracje takiego systemu, a także specjalne funkcje dla poszczególnych obszarów – rzecz jasna z wykorzystaniem dedykowanej macierzy MMM. Co do zasady, rozwiązanie branżowe można wdrożyć w trzech wariantach: BASIC ERP dla małych zakładów mięsnych, FACTORY ERP dla pojedynczych zakładów produkcyjnych lub INDUSTRY ERP dla całego przedsiębiorstwa.
Więcej informacji na www.csb.com/pl
Do zobaczenia!
Przeczytaj także
Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe.
Szwajcarskie przedsiębiorstwo sektora spożywczego Bell Food Group jest w samym środku cyfrowej transformacji. Dla prezesa zarządu Svena Friedli ważne są przede wszystkim dwie rzeczy: niezawodny partner IT i właściwe technologie, które pomogą osiągnąć wytyczone cele biznesowe.
Polecane produkty