Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Innowacje i automatyzacja w branży opakowań - TAROPAK 2025 już za nami

Kategoria: Opakowania

Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK 2025 dobiegły końca. Tegoroczna edycja, choć wymagająca, ponownie udowodniła, że TAROPAK jest ważnym miejscem spotkań dla branży opakowaniowej, a Międzynarodowe Targi Poznańskie stanowią przestrzeń wymiany doświadczeń i prezentacji najnowszych rozwiązań.

Wystawcy w centrum uwagi

To właśnie wystawcy nadali rytm tegorocznej edycji targów. Na stoiskach można było zobaczyć nowoczesne maszyny pakujące i etykietujące, a także linie produkcyjne pracujące na żywo. Nie zabrakło innowacyjnych surowców i designerskich opakowań – od lekkich i ekologicznych materiałów, po zaawansowane technologicznie rozwiązania dla różnych branż.

Zwiedzający mieli okazję porównać różne technologie pod kątem wydajności, jakości i zrównoważonego rozwoju, a także nawiązać bezpośrednie kontakty z producentami i dostawcami. To właśnie dzięki obecności wystawców TAROPAK pozostaje miejscem, gdzie praktyczne rozwiązania spotykają się z potrzebami rynku.

Wiedza i inspiracje

Silnym akcentem programu była IV edycja konferencji Modern Packaging, organizowana wspólnie przez Polską Izbę Opakowań oraz Grupę MTP. Wydarzenie zgromadziło ekspertów prawa, technologii i projektowania. Dyskusje dotyczyły m.in. nowych regulacji unijnych (PPWR, ROP), roli sztucznej inteligencji w ekoprojektowaniu oraz ekoinnowacji wyznaczających kierunki rozwoju branży. Konferencja potwierdziła, że współczesne opakowania to nie tylko produkt, ale także odpowiedź na globalne wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem.

Gala Otwarcia i jubileusze

Podczas uroczystej Gali Otwarcia wręczono najważniejsze wyróżnienia. Złoty Medal Targów TAROPAK 2025 zdobyła firma TFP za opakowanie „Simple Piano” przygotowane dla marki OGIŃSKI VODKA. Nagrody Acanthus Aureus przyznano firmom TFP Sp. z o.o. oraz PPHU MADEJPAK Sp. z o.o. za wyjątkowe projekty stoisk targowych.

Tegoroczny TAROPAK stał się również okazją do świętowania jubileuszy firm, które od lat wyznaczają standardy w branży: 35-lecia firmy YANKO, specjalizującej się w nowoczesnych rozwiązaniach opakowaniowych, 35-lecia drukarni ECOR PRODUCT, lidera w druku fleksograficznym, 25-lecia firmy MADEJPAK, producenta maszyn i linii pakujących, oraz 15-lecia firmy FILMAT, znanego producenta urządzeń pakujących.

Wspólna przestrzeń z POLAGRĄ

Nowością tegorocznej edycji była synergia Targów TAROPAK i POLAGRA. Połączenie obu wydarzeń pozwoliło na dotarcie z innowacyjnymi rozwiązaniami do jeszcze szerszego grona odbiorców i stworzyło dodatkowe możliwości nawiązywania długofalowych relacji biznesowych. Spotkanie branży opakowaniowej i spożywczej w jednym miejscu okazało się pierwszym krokiem w dobrym kierunku, który warto rozwijać w kolejnych edycjach.

Kierunek: przyszłość

TAROPAK 2025 pokazał, że innowacje, automatyzacja i ekologia są trzema głównymi siłami napędowymi branży opakowaniowej. Organizatorzy podkreślają, że przed nimi dużo pracy, ale już dziś rozpoczęli przygotowania do kolejnej edycji.

– Dziękujemy wszystkim wystawcom i zwiedzającym za obecność, rozmowy i cenne wskazówki. To one pozwalają nam rozwijać TAROPAK w zgodzie z realnymi potrzebami branży. Wierzymy, że przyszłoroczna edycja będzie jeszcze bardziej dynamiczna i inspirująca – podsumowuje Weronika Jakubowska, dyrektor Targów TAROPAK.

Już dziś organizatorzy zapraszają na Targi TAROPAK 2026, które odbędą się w dniach 23-25 września 2026 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Fot. FOTOBUENO

Autor:MTP
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi Opakowania

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.