Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja opublikowała przepisy dla producentów wprowadzających opakowania

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

We francuskim Dzienniku Urzędowym opublikowano postanowienie z dnia 5 września 2025 r. ustanawiające modulacje mające zastosowanie do składek finansowych płaconych przez producentów, gdy zawierają one tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu (fr. Arrêté du 5 septembre 2025 fixant les modulations applicables aux contributions financières versées par les producteurs lorsqu'ils incorporent des matières plastiques recyclées). Rozporządzenie modyfikuje specyfikacje mające zastosowanie do zatwierdzonych organizacji ekologicznych w sektorach rozszerzonej odpowiedzialności producenta (EPR) opakowań domowych, zawartości i pojemników produktów chemicznych, które mogą stanowić znaczne zagrożenie dla środowiska. Akt wejdzie w życie 1 stycznia 2026 r. 

Treść przepisów

Jednym z kluczowych elementów regulacji jest ustalenie modulacji wysokości składek płaconych przez producentów, która uzależniona jest od ilości użytego plastiku pochodzącego z recyklingu. Modulacja ma formę premii wypłacanej producentowi za każdy produkt za tonę plastiku pochodzącego z recyklingu włączonego do produktów, które sprzedaje. Na przykład, premia w wysokości 450 euro za tonę przysługuje w odniesieniu do włączonego tworzywa sztucznego z recyklingu odpadów z produktów z innych sektorów z rozszerzoną odpowiedzialnością producenta niż produkt, w którym tworzywo sztuczne z recyklingu zostało włączone. Natomiast w przypadku włączonego przetworzonego tworzywa sztucznego z recyklingu odpadów z produktów z tego samego sektora z rozszerzoną odpowiedzialnością producenta, co produkt, w którym włączone jest tworzywo sztuczne pochodzące z recyklingu premia wynosi 550 euro.

Od możliwości uzyskania premii zostały przewidziane również pewne wyjątki. Do przyznania premii nie będą kwalifikowały się wszelkie produkty, których tworzywo sztuczne pochodzące z recyklingu pochodzi z recyklingu o wydajności masowej mniejszej niż 50%. Aby skorzystać z premii, produkty będą musiały być również zgodne m.in. z zasadą bliskości. Produkty będą uznawane za spełniające ten wymóg jedynie w sytuacji gdy etapy zbierania, sortowania, recyklingu i włączenia tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu są przeprowadzane łącznie:

  • w maksymalnym promieniu 1500 kilometrów wokół barycentrum terytorium sześciokątnego (46° 29ʹ 38ʺ N, 2° 36ʹ 10ʺ E, obliczone przez IGN);
    - w kraju Unii Europejskiej lub w państwie trzecim spełniającym normy równoważne normom przewidzianym w dyrektywie ramowej w sprawie odpadów, dyrektywie w sprawie emisji przemysłowych oraz wszystkich europejskich przepisów i dyrektyw europejskich mających zastosowanie do produktów objętych niniejszym dekretem.

Jednocześnie ustalono minimalny wskaźnik włączenia plastiku z recyklingu. W przypadku plastikowych butelek na napoje (bez nakrętki; PET: bezbarwny, kolorowy, nieprzezroczysty), do dnia 31 grudnia 2029 będzie on musiał wynosić 25%, a od 1 stycznia 2030 r. będzie to 30%. 

Oprócz tego zdefiniowano szereg pojęć takich jak m.in. „odpady pokonsumenckie”, „opakowania wrażliwe na kontakt”, "proces recyklingu”. „proces recyklingu” oraz „plastik”. 

Pełen tekst francuskiej regulacji jest dostępny na stronie:

https://www.legifrance.gouv.fr/eli/arrete/2025/9/5/TECP2506054A/jo/texte 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.