Jakie masz prawa w restauracji? Kontrola UOKiK
Prawie połowa restauratorów w rejonach turystycznych popełnia błędy. Kto na tym traci? Konsument.
Z podsumowania działań kontrolnych Inspekcji Handlowej w sezonie turystycznym, podczas których inspektorzy wzięli po lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów, należy stwierdzić, że: w 2021 roku kontrolą objęto łącznie 360 placówek gastronomicznych (w tym 2 stacje paliw prowadzące działalność gastronomiczną i handel detaliczny), z czego w 178 z nich (49,4%) odnotowano nieprawidłowości.
Nieprawidłowości te dotyczyły:
- nierzetelnej obsługi konsumentów,
- nieprzestrzegania przepisów o uwidacznianiu cen,
- nieprzestrzegania przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców,
- stosowania nielegalizowanych przyrządów pomiarowych,
- nieprzestrzegania przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
- nieprzestrzegania przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
- wydano 128 decyzji w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej z art. 6 ust. 1 ustawy o uwidacznianiu cen towarów i usług na łączną kwotę 70 426 zł,
- nałożono 73 mandaty karne na łączną kwotę 12 400 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz Kodeksu wykroczeń);
- do sądów rejonowych skierowano 32 wnioski o ukaranie sprawców wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, z Kodeksu wykroczeń);
- wobec 7 sprawców wykroczeń zastosowano art. 41 kw (pouczenie), a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie.
O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
ZAPOZNAJ SIĘ Z PEŁNĄ TREŚCIĄ KONTROLI
Pobierz raport i wykaz skontrolowanych miejsc.
Źródło: UOKiK
Przeczytaj także
-
12.04.2022
Dobrowolne wycofanie wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium
GIS został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial - wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
-
30.03.2022
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
-
02.02.2022
Kolejne postępowanie Prezesa UOKiK na rynku trzody chlewnej
Czy organizatorzy tuczu kontraktowego pozbawiają rolników ze stref ASF pomocy otrzymywanej za poniesione straty? Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wszczął w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.