Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Belgia z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Rolnictwo: Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne dla Belgii

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie belgijskiej nazwy "Escavèche de Chimay" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Escavèche de Chimay" to zimna potrawa z gotowanej ryby pokrytej sosem z octu i galaretki z dodatkiem cebuli. Pochodzi z regionu Entre Sambre et Meuse w Walonii na południu Belgii, charakteryzującego się lasami i licznymi małymi rzekami. "Escavèche de Chimay" jest związany ze swoim obszarem geograficznym poprzez specyfikę krajobrazu Chimay i jego okolic. Istotnie, już w XV wieku, zakładanie kuźni i pieców w regionie Chimay miał znaczący wpływ na ten krajobraz. Na potrzeby przemysłu metalurgicznego powstały liczne jeziora i sztuczne stawy, które do dziś są widoczne. Przemysł ten przeszedł fazę schyłkową pod koniec XVIII wieku, a następnie całkowicie zaniknął w połowie XIX wieku. Od tego czasu stawy te zostały przekształcone w tereny wędkarskie. Dzisiaj producenci "Escavèche de Chimay" nadal są zlokalizowani wokół starych kuźni w Macquenoise, Virelles i Nismes.

Nowe oznaczenie dołączy do 1605 już chronionych produktów spożywczych, których lista znajduje się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.