Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rolnictwo: Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne dla Belgii
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie belgijskiej nazwy "Escavèche de Chimay" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Escavèche de Chimay" to zimna potrawa z gotowanej ryby pokrytej sosem z octu i galaretki z dodatkiem cebuli. Pochodzi z regionu Entre Sambre et Meuse w Walonii na południu Belgii, charakteryzującego się lasami i licznymi małymi rzekami. "Escavèche de Chimay" jest związany ze swoim obszarem geograficznym poprzez specyfikę krajobrazu Chimay i jego okolic. Istotnie, już w XV wieku, zakładanie kuźni i pieców w regionie Chimay miał znaczący wpływ na ten krajobraz. Na potrzeby przemysłu metalurgicznego powstały liczne jeziora i sztuczne stawy, które do dziś są widoczne. Przemysł ten przeszedł fazę schyłkową pod koniec XVIII wieku, a następnie całkowicie zaniknął w połowie XIX wieku. Od tego czasu stawy te zostały przekształcone w tereny wędkarskie. Dzisiaj producenci "Escavèche de Chimay" nadal są zlokalizowani wokół starych kuźni w Macquenoise, Virelles i Nismes.
Nowe oznaczenie dołączy do 1605 już chronionych produktów spożywczych, których lista znajduje się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).