Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
"Malostonska kamenica" to ostryga uprawiana w Mali Ston Bay. Charakteryzuje się tłustym, miękkim i soczystym miąższem, zrównoważonym słodko-słonym smakiem i przyjemnym mineralnym smakiem przypominającym morze, z trwałym aromatem jodu na podniebieniu. Unikalne właściwości wód Zatoki Mali Ston, optymalna ilość i skład żywności oraz doskonała jakość wody morskiej, w połączeniu z tradycyjną wiedzą i doświadczeniem, mają bezpośrednie przełożenie na ten produkt.
Ta nowa nazwa dołączy do ponad 1495 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).