KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca", produkowany w całości na wyspie Majorce, jest otrzymywany poprzez mielenie suszonej papryki. Ma słodki, delikatny smak, bez goryczy i pikantności, z wyraźną nutą czerwonej papryki. Jego wyjątkową jakość można przypisać wyłącznemu stosowaniu miejscowej odmiany "tap de cortí", szczególnym warunkom klimatycznym wyspy i tradycyjnym praktykom uprawy.
"Varaždinski klipič" to ciemnożółta lub złota bagietka posypana kminkiem. Produkowany jest na terenie Varaždina, a dzięki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, jest unikalnym produktem piekarskim.
Nowe nazwy dołączą do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
08.10.2020
Nowe oznaczenie geograficzne dla Włoch - "Olio lucano"
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
-
17.09.2020
Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory