Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Chorwacji

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca", produkowany w całości na wyspie Majorce, jest otrzymywany poprzez mielenie suszonej papryki. Ma słodki, delikatny smak, bez goryczy i pikantności, z wyraźną nutą czerwonej papryki. Jego wyjątkową jakość można przypisać wyłącznemu stosowaniu miejscowej odmiany "tap de cortí", szczególnym warunkom klimatycznym wyspy i tradycyjnym praktykom uprawy.

"Varaždinski klipič" to ciemnożółta lub złota bagietka posypana kminkiem. Produkowany jest na terenie Varaždina, a dzięki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, jest unikalnym produktem piekarskim.

Nowe nazwy dołączą do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Owoce i warzywa Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn