Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca", produkowany w całości na wyspie Majorce, jest otrzymywany poprzez mielenie suszonej papryki. Ma słodki, delikatny smak, bez goryczy i pikantności, z wyraźną nutą czerwonej papryki. Jego wyjątkową jakość można przypisać wyłącznemu stosowaniu miejscowej odmiany "tap de cortí", szczególnym warunkom klimatycznym wyspy i tradycyjnym praktykom uprawy.
"Varaždinski klipič" to ciemnożółta lub złota bagietka posypana kminkiem. Produkowany jest na terenie Varaždina, a dzięki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, jest unikalnym produktem piekarskim.
Nowe nazwy dołączą do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory